1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Krögare backar upp elever

I augusti började sex elever på Nordenbergsskolans nystartade program, Hotell och restaurang.
Det är tack vare positiva lokala krögare som programmet har kunnat starta, framhåller förra rektorn Gerty Persson som arbetar med utbildningen på konsultbasis.
Olofström • Publicerad 24 oktober 2001
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Elever på nytt program. Toni Karlsson, Tolga Mol, Niklas Thörn och Emma Lindsjö är fyra av eleverna på Hotell- och restaurangprogrammet. Här med Gerty Persson, före detta rektor på Nordenbergsskolan, som numera arbetar med utbildningen på konsultbasis.
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Elever på nytt program. Toni Karlsson, Tolga Mol, Niklas Thörn och Emma Lindsjö är fyra av eleverna på Hotell- och restaurangprogrammet. Här med Gerty Persson, före detta rektor på Nordenbergsskolan, som numera arbetar med utbildningen på konsultbasis.Foto: 

Idén att starta ett hotell- och restaurangprogram i Olofström diskuterades första gången för snart tio år sedan, men lades på is. Intresset för utbildningen från elevernas sida har alltid varit stort och de elever som har velat utbilda sig inom hotell- och restaurang har gått i bland annat Karlshamn och Älmhult.

Det avgörande för om Olofström skulle kunna starta utbildningen var om det gick att lösa praktikplatserna på hemmaplan. I våras tog Gerty Persson kontakt med lokala krögare och de ställde sig bakom idén.

Positiva krögare

- De har ställt sig positiva till det här, säger Gerty Persson.

- I ett första skede är Fritzatorpet, Jämshögs Gästis och Nebbebodagården knutna till programmet. First Hotel är på gång och ytterligare näringsställen kan bli aktuella för några av de olika delkurserna.

De sex hotell- och restaurangeleverna, tre killar och tre tjejer, samläser en hel del ämnen med Handel- och Kontorsprogrammet. Av praktiska skäl måste därför även praktikperioderna samordnas och de dröjer därför tills vårterminen. Totalt kommer eleverna att ha 24 veckors praktik under utbildningen.

Eleverna Tolga Mol och Niklas Thörn som vill arbeta som kockar i framtiden längtar efter praktikperioden.

- Det är kul att jobba med mat, jag har alltid varit intresserad av det, säger Tolga Mol.

- Samma här, det är ett gammalt intresse, säger Niklas Thörn.

De lokala krögarna har även fått lämna förslag till valbara kurser för eleverna. Det framkom då önskemål om att eleverna ska kunna lära sig företagsekonomi, försäljning- och service samt turism.

Valbara kurser

- Eleverna ska inte bara kunna komponera en läcker måltid, de ska förstå ekonomin i det de gör och kunna föreslå inköp. De ska också kunna tipsa gäster om sevärdheter. Det var den typen av önskemål som krögarna hade, säger Gerty Persson.

Hon hoppas kunna erbjuda eleverna valbara kurser utifrån elevernas specialintressen.

- Någon av eleverna kanske har planer på att öppna eget, bli hovmästare och så vidare. Då ska de kunna läsa en kurs med inriktning mot det intresset.

Olofströms hotell- och restaurangprogram ska tillåtas växa i lagom takt. Till nästa läsår räknar man med att ta in cirka åtta elever.

- Vi ska inte gapa över för mycket. Krögarna måste klara av att svälja antalet elever under praktikperioderna också.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.