1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kristdemokraterna svarar på kritiken

Även Kristdemokraterna svarar nu på kritiken från centern om skatteutjämningssystemet.
- Det är beklämmande att centern i Olofström vill försvara ett system som slagit så hårt just mot vår kommun de senaste åren, säger Börje Karlsson, kd-ordförande i Olofström.
Olofström • Publicerad 8 april 2002

- Under de svåra "nödåren" 1998-2000 har Olofström i kostnadsutjämning betalat 63,5 miljoner kronor till andra kommuner, medan vi i inkomstutjämning bara fått tillbaka 16,5 miljoner, säger Börje Karlsson.

Centerkretsen i Olofström har i ett par artiklar i BLT angripit kristdemokraterna för deras förslag till kommunal skatteutjämning.

Enligt centern skulle förslaget försämra möjligheten för ett stort antal kommuner att kunna uppehålla god verksamhet inom vård, skola och omsorg.

Hand i hand

Dessa påståenden går hand i hand med socialdemokraternas propagandabudskap som spritts över landet de senaste veckorna, där man försöker svartmåla andra partier, bland annat kd med osakliga påståenden, menar Börje Karlsson.

- Vad hade vi inte kunnat avsätta till just skola, vård och omsorg, om vi hade haft ett för oss mera rättvist fördelningssystem? undrar han.

Kristdemokraterna har ännu inte lagt fram ett konkret förslag i frågan. Men i en riksdagsmotion för kd ett resonemang om att man skulle kunna införa ett tak på cirka 10 procent av skatteintäkterna, i avvaktan på att hela utjämningssystemet förändras, säger Börje Karlsson. Enligt honom skulle övriga kommuner inte behöva betala något, utan medlen skulle tillföras av staten.

- Vi har länge kritiserat det oerhört komplicerade utjämningssystem som socialdemokraterna skapat. Vi anser att det är ett dåligt system, säger Börje Karlsson. Vi menar att det är staten som ska bära huvudansvaret för den solidariska fördelningen av resurser till Sveriges kommuner. Självklart ska det även i ett nytt system ske en utjämning, men vi anser att det är staten som ska styra dessa pengar.

Enligt kristdemokraterna strider nuvarande "interkommunala" utjämningssystem mot grundlagens intentioner om den kommunala självstyrelsen, lokaliseringsprincipen och den kommunala beskattningsrätten.

Staten ska ge stöd

- Enligt grundlagen får kommunerna utdebitera skatt för egen verksamhet men inte driva eller stödja verksamhet i andra kommuner, menar Börje Karlsson. Enligt kristdemokraterna är det staten som ska stödja kommunsektorn och utjämna de opåverkbara ekonomiska förutsättningar som råder för vissa kommuner, för att de ska kunna bedriva lagstadgad verksamhet.

- Inför valet vill vi kristdemokrater gärna gå fram på enad front tillsammans med övriga borgerliga partier i Olofströms kommun, säger Börje Karlsson, men efter det senaste utspelet undrar vi om csentern vill samma sak.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.