1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Köttfri dag får tummen upp

Skolrådet vid Jämshögs folkhögskola har länge kämpat för en permanent köttfri skoldag. På onsdag har den premiär med afrikansk linsgryta på menyn. ?
?En bra insats av eleverna som vi stödjer fullt ut, säger skolans rektor Mats Frimodig.
Olofström • Publicerad 16 mars 2013
Genom att äta mer frukt och grönt och att exempelvis en hel dag avstå från intag av animaliskt kött kan utsläppen av växthusgaser reduceras. På Jämshögs folkhögskola har skolrådet med ordförande Robin Nord i spetsen nu lyckats införa en köttfri skoldag i veckan.
Genom att äta mer frukt och grönt och att exempelvis en hel dag avstå från intag av animaliskt kött kan utsläppen av växthusgaser reduceras. På Jämshögs folkhögskola har skolrådet med ordförande Robin Nord i spetsen nu lyckats införa en köttfri skoldag i veckan.Foto: 

Den köttfria onsdagen som har premiär nästa vecka är något som skolrådet stött och blött under en längre tid.

? Idén föddes hos några av oss i skolrådet i höstas efter en föreläsning om vår globala miljö och dess framtid och har därefter diskuterats och behandlats i samtliga skolans klasser, säger skolrådets ordförande Robin Nord.?

En beredning som han berättar inte har varit helt lätt.

? Förslaget var långt ifrån så enkelt att genomföra som vi trodde för även om alla varit positivt inställda till att skolan behöver göra något mer för miljön så har inte alla velat göra det genom att avstå från kött.

Till slut blev det dock majoriteten för som, i sann demokratisk anda, fick gehör.

?Frågan avgjordes genom en demokratisk omröstning i skolrådet och där gick förslaget, som vi hellre uttrycker som en klimatvänlig dag där vi genom en minskad köttkonsumtion bidrar till att köttbranschens höga utsläpp av växthusgaser minskas, igenom med god marginal. ?

Härnäst hoppas skolrådet kunna få den klimatvänliga dagen att byta dag.

? Som det ser ut nu är det onsdagar som gäller men vi hoppas framöver att kunna göra den flexibel så att den kan läggas de dagar här är flest studenter. Den får liksom bättre genomslagskraft då, säger Robin Nord.

Och fortsätter.

? Sedan ska vi framöver naturligtvis titta på vilka andra klimatvänliga åtgärder vi kan göra inom skolan. Kanske se över återvinningssystemet och liknande.

Också detta ett initiativ som får stöd av skolans ledning.

? Vi har en uttalad miljöpolicy som vi ska verka efter men den har kanske kommit lite i skymundan den senaste tiden med tanke på pågående förändringar i ledningen. Men här finns duktiga vaktmästare som hela tiden har miljön i åtanke. Och sedan kan jag inte annat än berömma elevernas engagemang. Jättehärligt, och jag hoppas de fortsätter i samma goda anda. Förändringar är alltid lättare att genomföra om de kommer från verksamhetens grund, säger tillförordnade rektor Mats Frimodig.

Johan Lenell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.