1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunstyrelsen i Harry Martinsons skola

Det var första gången "på minst tio år" som kommunstyrelsen hade möte utanför kommunhuset.På Harry Martinsons födelsedag flyttade beslutsfattarna till­fälligt in i Alltidhults skola.
Olofström • Publicerad 7 maj 2014
Modern teknik i gammal skola. Kommunstyrelsens ledamöter flyttade gårdagens möte till Alltidhults skola. För 100 år sedan gick Harry Martinson i skolan där, numera finns modern teknik i skolsalen.
Modern teknik i gammal skola. Kommunstyrelsens ledamöter flyttade gårdagens möte till Alltidhults skola. För 100 år sedan gick Harry Martinson i skolan där, numera finns modern teknik i skolsalen.Foto: Bo Åkesson

I går var det på dagen 110 år sedan Olofströms mest kände kommuninvånare föddes.

För Harry Martinson var skolan en trygg punkt ­under uppväxten där han skickades runt på bygden.

Nu ville Alltidhults intresseförening visa politikerna hur fin skolan och den tillhörande lärarbostaden har blivit efter mångårig renovering. Renoveringar som har bekostats med bidrag från bland and­ra kommunen.

–  Vi gissar att ledamöterna tycker det är spännande och intressant att se vilka fina, konkreta resultat, som deras budget­beslut resulterar i, säger Ylva Silverbern från intresseföreningen.

Hon berättade i kaffepausen om skolan och trakten för besökarna. Flera av politikerna skulle gärna se fler möten på olika ställen i kommunen.

–  Det är roligt att komma ut, jag vet inte varför vi slutade med det, säger Anita Skarphagen (S) som minns utflykterna förr.

–  Ja, jag är öppen för fler utflykter om vi blir inbjudna. Det finns ett värde i att komma ut och se lite, säger Sara Rudolfsson (S).

–  Absolut! Det är jättespännande att komma hit, jag har aldrig varit här innan, säger Erika Nagy (FP).

Lärarbostaden i Alltidhults skola har med hjälp av antikvariska experter återställts till tidigt 1900–tal. Skolan är en av landets äldsta, den startade 1844, och utsågs 2005 till byggnadsminne. För precis hundra år sedan, skolåret 1913–1914, gick gossen Harry i skolan där under tiden han var inhyst på en gård i Alltidhult.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.