1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunen satsar på utbildning på distans

Alla ska ha en möjlighet till studier. Utifrån detta synsätt satsar Olofströms kommun på att förmedla en ny lärarutbildning på distans.
Olofström • Publicerad 10 januari 2007
Foto:Sanna Nilsson hoppas på intresse. Studievägledarna Gerd Vingrot, Maiwi Skeppstedt och Kerstin Malm hoppas att intresset för lärarutbildningen på distans ska vara stort i Olofström.
Foto:Sanna Nilsson hoppas på intresse. Studievägledarna Gerd Vingrot, Maiwi Skeppstedt och Kerstin Malm hoppas att intresset för lärarutbildningen på distans ska vara stort i Olofström.Foto: 

Sedan 2004 har Studiecentrum i Folkets hus varit en bas för den som velat läsa utbildningar eller kurser på distans.

Under förra året var cirka 90 personer inskrivna på centret.

Nu vill studievägledarna på Komvux och Studiecentrum att fler ser möjligheten i att studera, utan att behöva flytta eller resa utanför kommunen.

- För den som redan har ett familjeliv med barn är detta en bra möjlighet. Man kan anpassa studierna efter sin situation. Att studera är inte något märkvärdigt. Alla har den möjligheten, men det handlar om att hitta rätt motivation och förutsättningar, säger Kerstin Malm.

Helt på distans Utbildningen som hon nu vill förmedla ligger under Kalmar högskolas tak, men bedrivs helt och hållet på distans.

Det innebär att kursdeltagarna två till tre gånger under veckan deltar i en videokonferens eller grupparbeten på Studiecentrum.

De salsbundna tentorna sker på Studiecentrum, och deltagarna från Olofström kommer att följas åt som en grupp under hela utbildningens 3,5 år.

För att gruppen ska fungera krävs att sex till åtta deltagare anmäler sitt intresse.

Läsa in behörighet Lärarutbildningen är profilerad mot förskolan, fritidshemmet och grundskolans tidigare år.

Utbildningen är inriktad mot naturvetenskap och matte och kommer att starta hösten 2007.

- Den som gärna vill läsa, men som inte har behörighet att söka till lärarutbildningen kan då läsa in behörigheten på Komvux innan lärarutbildningen startar. Även studierna på Komvux kan bedrivas på distans, säger Gerd Vingrot, som arbetar som studievägledare på Komvux.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.