Klart med dricksvatten från Bromölla
Vid mötet i mars lyckades oppositionen få igenom en återremiss.
Inför debatten vädjade kommunfullmäktiges ordförande Kjell-Åke Karlsson (S) till ledamöterna att hålla sig till huvudargumenten och inte upprepa sig, eftersom det vid det här laget är väl känt var åsikterna går i sär.
Kommunalrådet Sara Rudolfsson (S) hoppades att Patrik Krupa (M) skulle godkänna avtalet efter återremissen, men han visade sig vara långt i från övertygad.
– Jag har ännu inte fått svar på mina frågor, menade han.
Rolf Jönsson (C) undrade varför Halen och Ivösjön fanns med som reservvattentäkt i avtalet när det nu är så dåligt med sjövatten.
Sara Rudolfsson (S) var fast i övertygelsen om att Bromöllavattnet är det bästa dricksvattnet för framtiden.
Jennie Johannesson (V) tyckte det var tråkigt att partierna inte kunnat samarbeta i en så viktig fråga.
Den tidigare namninsamlingens legitimitet debatterades flitigt av ledamöterna.
– Om nu så många är emot, hur kommer det sig att ni inte fick ihop så många namn som krävdes för en folkomröstning? undrade Rolf Persson (S).
Till sist fick frågan avgöras med rösträkning, som delvis splittrade de olika partigrupperna.
Centern, Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet, liksom Vänsterpartisterna Jennie Johannesson, Karl Johnsson och Ivan Todorov.
Avtalet med Bromölla syftar till att säkra Olofströms långsiktiga behov av dricksvatten. Råvatten från grundvattentäkt i Bromölla ska beredas till godkänd dricksvattenkvalitet i Bromölla vattenverk och pumpas till Olofströms vattenverk.
Leveranspunkt ska vara kommungränsen vid Näsum.
Avtalstiden är till och med 31 december 2040 med en uppsägningstid på fem år och leveransen är tänkt att börja från och med 2016.