1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karriären började på Rolands

Sommarjobbet på Rolands Konditori var en slump men lärdomen för viktig för att lämna bakom disken. I dag är Maria Ranehamn landschef för Bikbok och vill få 430 medarbetare att möta kunderna på rätt sätt.
Olofström • Publicerad 10 juli 2013
Trots att Maria Ranehamn beskriver ett år som aupair i Florida som det mest händelserika året i hennes liv var det aldrig tal om att stanna permanent. ?Jag är alldeles för hemmakär och mammakär?, säger hon på besök i soffan i föräldrahemmet på Lokevägen i Olofström.
Trots att Maria Ranehamn beskriver ett år som aupair i Florida som det mest händelserika året i hennes liv var det aldrig tal om att stanna permanent. ?Jag är alldeles för hemmakär och mammakär?, säger hon på besök i soffan i föräldrahemmet på Lokevägen i Olofström.Foto: Charlotte Nilsson

– Detaljhandeln är i grund och botten samma sak. Kunderna ska vara nöjda och glada, säger Maria Ranehamn.

Att representera konsumtionssamhället har hon inga bekymmer med.

– Så klart så älskar jag att shoppa. Balansen i livet har inget med shopping att göra, men den kan göra dig extra fin till festen.

För fem år sedan sa Maria Ranehamn upp sig från jobbet som försäljningschef för smyckekedjan Glitter utan att veta vad som väntade härnäst.

– Jag hade jobbat väldigt hårt i många år utan att lyssna på min kropp. Jag ville ha en lång paus.

1995 lämnade hon mammas lugna vrå på Lokevägen i Olofström för att sälja halsband, örhängen och annat glittrigt i en butik i Göteborg. Men inte nöjde sig Maria Ranehamn med det.

Efter ett år bokade hon ett personligt möte med ägaren, köpte en tågbiljett till Söderköping och framförde sitt ärende.

– Jag sa till honom att jag ville bli butikschef och att han hade tre veckor på sig att bestämma sig.

Var fick du den strategin i från?

–Ingen aning, men jag ville ha en egen butik. På vägen dit var jag så nervös att jag gick in och spydde på toaletten.

Tolv år senare slutade hon som försäljningschef. Inte helt i balans, men att det skulle bero på att hon samtidigt utbildade sig till civilekonom, fick två barn och reste mycket i jobbet, förnekar Maria.

– Det är det priset jag har fått betala. Omgivningen är väldigt tuff mot kvinnor som vill göra karriär. Jag har resonerat som så att mår jag bra kommer det att smitta av sig.

– Min före detta man har tagit väldigt mycket ansvar för barnen, men man har lika stort hjärta även om man inte alltid finns på plats. Jag vet vad jag har bidragit med.

Det blev ingen lång paus. Samma dag som Maria sa upp sig blev hon kontaktad av en rekryterare som ville att hon skulle bli Sverigechef för klädföretaget Bikbok – Norges H&M, enligt Maria.

– Jag involverade hela familjen som sa att jag skulle ta jobbet. Så jag fick en sex veckors paus, säger hon och skrattar.

Är du modeintresserad?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag är mer en lantlig tjej som vill veta vad livet har att erbjuda.

– Jag har gått från kavaj och klassisk stil som jag hade när jag var försäljningschef. Nu är jag mer moderiktig. Min dotter säger att jag ser yngre ut nu.

I september ska hon dra på sig en t-shirt som aldrig hade sett ljuset om det inte vore för Rolands Konditori (nuvarande Liljas). Hon ska springa Tjejmilen tillsammans med de tre andra tjejerna som jobbade extra under hela gymnasietiden.

– Vi började springa förra året. I år ska vi ha egna t-shirts med vårt namn: cup cakes.

– Roland var en väldigt bra arbetsgivare. När han hörde att vi sa ”nästa” till kunderna sa han: ”Det låter som en tågperrong. Säg hej och välkomna i stället”.

Ålder: 40 år

Familj: Fästman Mats "Mattis" Andersson, Wilma 14 år, Emil 11 år samt bonusbarnen Felix 17 år och Linn 14 år.

Flicknamn: Pettersson. Är nyförlovad och kan tänka sig att säga ja om den nuvarande fästmannen går ner på knä.

Bor: I villa i Åkersberga. Står i tagen att bygga en ny i området för att skapa ett gemensamt hem med sin fästmans familj.

Uppvuxen: På Lokevägen i Olofström. "Jag har främst vuxit upp med min mamma och syster eftersom min pappa dog när jag var nio år."

Fritid: "Jag är väldigt mycket golfare". Boa Golfklubb gillar hon eftersom hon sänkte sig där förra året, och har nu 18 i handikapp.

Aktuell: Landschef för Bikbok som öppnar butik i Karlskrona om en månad.

Maria säger nej till...

1. Att flytta tillbaka till Olofström. "Nej, Åkersberga är mitt nya hem. Det finns lite fler möjligheter där."

2. Lugnare jobb. "Ett åtta till fem-jobb är inget för Maria Ranehamn. Jag älskar att jobba och utvecklas."

3. Att sluta studera. "Nej, jag är alltid nyfiken på ny kunskap". Just nu studerar hon kommunikologi vid Studio Kom For. "Jag vill kunna kommunicera med människor i olika forum".

Sarah Pallin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.