1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kapellet firat för sina 70 år

För 70 år sedan invigdes Olofströms kapell, det som senare kom att byggas om till kyrka.
Under gårdagen uppmärksammades jubileet med högmässa och historisk återblick.
Olofström • Publicerad 20 oktober 2003
Foto: 
Foto: 

Jubileet började med högmässa i kyrkan. Efter den samlades församlingsmedlemmarna i Mariasalen för att fira med kaffe och tårta. De som serverade hade brått att hinna runt till alla med kaffet. 200 koppar hade bryggts och det var tur. Församlingen hade räknat med ett 70-tal personer. Nu kom ett hundratal.

Efter kaffet var det dags för en historisk tillbakablick av Alf Carlstedt. Församlingsmedlemmarna fick se ett bildspel av hur kapellet utvecklades, hur det byggdes om till kyrka 1962 och 1986 byggdes till.

Det hördes en del glada fniss när åhörarna fick se sig själva eller någon de kände på fotona från 1950-talet och framåt. När inte Alf Carlstedt visste vilka personerna var mindes åhörarna det för det mesta.

Medan kapellet byggdes om i början av 1960-talet fick Södra hallen på Bruket tjäna som gudstjänstlokal.

- Det är nog inte så många som kommer ihåg det i dag, tror Alf Carlstedt och visar bilder på en fullsatt hall.

En av damerna bland åhörarna berättade att under den tiden fick de som skulle döpa sina barn välja om de ville döpa dem i Södra hallen eller hemmavid.

När Alf Carlstedt visar bilder från kapellet på 1950-talet, innan ombyggnaden, suckas det över den vackra rosenträdgården med springbrunnen. Den finns inte kvar i dag och det märks att det är många som har minnen därifrån och saknar rosenträdgården.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.