1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En 58-årig Olofströmsbo överklagade länsrättens beslut att inte ge honom sjukpenning på heltid, utan bara på halvtid. Enligt mannen och hans läkare är han för sjuk för att arbeta över huvud taget och borde få hel förtidspension.
Kammarrätten har nu beslutat att inte pröva fallet.
Olofström • Publicerad 3 september 2001

Mannen arbetade tidigare inom verkstadsindustrin, men har varit sjukskriven sedan 1998.

Kan inte jobba

Han har ständiga smärtor i axlar och knän, sömnstörningar och hörselproblem. Enligt mannens läkare har 58-åringen en starkt nedsatt arbetsförmåga och kan inte klara ett normalt förekommande arbete.

"Han klarar inte ett axel/ryggbelastande arbete och inte heller ett arbete med krav på kommunicering, uthållighet, stående eller längre tids sittande."

Det skriver läkaren i ett yttrande till länsrätten.

Inte belasta axlar

Vid en utredning av riksförsäkringsverket konstaterade vårdteamet där att mannens arbetsförmåga i ett tyngre arbete var klart begränsad.

Men att hans arbetsförmåga i ett jobb som inte belastar axlar och rygg är 50 -75 procent. Länsrätten gjorde bedömningen att mannens arbetsförmåga inte var nedsatt mer än till hälften.

Tar inte fallet

Och att försäkringskassan därför gjort rätt som satt ner hans sjukpenning från hel till halv.

58-åringen överklagade ärendet till Kammarrätten som nu beslutat att inte ta upp fallet. Länsrättens avgörande står därför fast.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.