Japansk kampsport på lovet
Det är tisdag eftermiddag och lokalen är full av förväntansfulla blivande judoutövare. Solveig Malmkvist från Stockholm visar hur man enkelt och snabbt får ner sin motståndare på mattan och eleverna klappar i förtjusning.
- Det är inte meningen att ni ska slå er. Det ska vara kul. Allting är en lek, förklarar Solveig för alla entusiastiska elever.
Dunsar och glada skratt
Överallt hörs dunsar i golvet följda av glada skratt. Alla kämpar bäst de kan efter sin förmåga med tränare och assistenter som stöd.
- Judo passar verkligen bra som idrott för handikappade, säger Solveig Malmkvist.
- De lär sig att kontrollera kroppen och framför allt att falla rätt, vilket betyder mycket för handikappade. Det gäller speciellt för cp-skadade som ofta snubblar över sina egna fötter. De kan slå sig mycket svårt om de inte har den rätta falltekniken.
För att leda grupper med funktionshindrade, döva och andra med särskilda behov behöver man mycket kunskap, och det har Solveig Malmkvist. Med många år som tränare för handikappade guidar hon vant sina elever genom judons värld.
Tekniken förs vidare
Hennes teknik ska sedan föras vidare till ledarna i de lokala organisationerna.
- Vi satsar på en judogrupp i Karlskrona, en i Kallinge och en här i Olofström. Intresset är stort och det ska vi ta till vara, säger Stefan Oravec från Olofströms Judoklubb.
- Det är viktigt för barnen att känna att "Jag kan också". Men att integrera dem i vanliga grupper fungerar ofta inte. Det är inte alla rörelser och kast som passar för handikappade. I stället får man plocka ut vissa bitar här och där.
På lägret deltar ungdomar mellan 12 och 20 år från Kronobergs och Blekinge län. Under fyra dagar har de fått prova på olika idrotter såsom simning, bowling och ridning. Detta har även lett till att en bowlinggrupp för handikappade planeras. Handikappidrottsförbundets läger avslutas i dag.