1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kärnkraft Vindkraft
Sjö Hav
Göran Persson Margaretha Olsson
Bil Cykel
Staden Landet
Sonja Lundh
11:e plats Till sist kände hon att hon måste ta ställning. - Det som avgjorde mest var att jag kände att jag vill göra något mot egoismen som växer fram i samhället, säger Sonja Lundh, elfte namn på socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige.
Olofström • Publicerad 6 september 2006
Sonja Lundh har en hobby som kanske inte så många känner till. Hon samlar på ytterdörrar, tar bilder på dem och sätter in i album. Hennes egen är blå, men hon har alltid röstat rött. Foto:Bo Åkesson
Sonja Lundh har en hobby som kanske inte så många känner till. Hon samlar på ytterdörrar, tar bilder på dem och sätter in i album. Hennes egen är blå, men hon har alltid röstat rött. Foto:Bo ÅkessonFoto: 

Till vardags är Sonja Lundh kommunens Agenda 21-samordnare. Det innebär att hon på olika sätt arbetar för att göra Olofström till en allt miljövänligare kommun.

Sonja Lundh har alltid röstat rött. Hon upplevde 1960-talets vänstervåg och gröna vågen-tänkande, men var aldrig aktiv i något parti.

Först för två år sedan bestämde hon sig, för socialdemokraterna.

- Jag har alltid haft en känsla av att den solidariska politiken leder till ett mer harmoniskt samhälle än vad ett egoistiskt gör. Jag tror att skarpa armbågar lättare leder till tvister. Därför vill jag ha en solidarisk fördelning.

- Man ska inte kunna köpa sig till en bättre skola eller ett bättre äldreboende. Det är min grundvärdering.

Tacksam för sjukvården Sonja Lundh tycker att egoismen på senare år allt mer fått breda ut sig i Sverige.

- Den som har råd att lägga undan till egna försäkringar kan göra det, men det är inte möjligt för alla att göra så, och så vill jag inte ha det. När man är ung kanske man inte ens tänker på att lägga undan och spara. Det är därför jag tycker att det är så bra att vi alla exempelvis är med och delar på kostnaderna för sjukvården.

Sonja Lundh nämner ett tillfälle i livet då hon varit tacksam för att sjukvården fungerar som hon tycker att den ska göra.

- När jag 25 år gammal fick min första dotter visade det sig att hon hade ett svårt hjärtfel, som snabbt måste opereras. Sjukvården tog hand om det utan att vi behövde göra någonting. Jag har funderat mycket på det och det har stört mig fruktansvärt att det faktiskt hade kunnat vara precis tvärtom. Jag hade kunnat stått där utan en försäkring som hade täckt kostnaderna.

Sonja Lundh vet att det, genom att hon är anställd inom kommunen, kan uppfattas som att hon nu sitter på två stolar.

Gillar inte rampljuset Därför har hon tidigt sagt att hon ställer upp som kandidat till kommunfullmäktige, men att hon inte kan tänka sig att sätta sig i någon nämnd.

Hon brinner för miljöfrågorna och det är dem hon vill prata om. Egentligen gillar hon inte att stå i rampljuset.

- Men nu har jag ju tagit ställning, så då får det bli så. Jag har stått bredvid och alltid fört diskussioner. Nu har jag också sagt vad jag tycker offentligt och det känns bra.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.