1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Olofströmsportalen blev, som BLT tidigare skrivit om, en ekonomisk flopp.
Nu vägrar skattemyndigheten betala tillbaka en kvarts miljon kronor i momspengar för det EU-projekt som på sikt skulle bli självförsörjande.
Anledningen är att det inte är tillåtet att dra av momsen för den här typen av projekt.
Olofström • Publicerad 28 april 2003

Olofströmsportalen lanserades som olofströmarnas nya möteplats på internet då tjänsten dök upp i oktober 2001. Föreningen Olofströms IT ansvarade för driften och finanseringen sköttes med hjälp av bidrag från EU (Mål 2 Södra), staten och lokala företag.

Bidragen upphörde

Alla bidrag upphörde vid årsskiftet. Nu har två personer sagts upp från projektet, och det verkar inte troligt att det ska starta igen.

Föreningens finansiär har varit Olofströms Kraft. Och enligt Kent Kullman, ekonomichef på Kraftbolaget, har omsättningen på Olofströmsportalen varit momsskattepliktig. Därför har Kraftbolaget hela tiden tagit för givet att momspengarna för EU-projektet, 250 000 kronor, skulle betalas tillbaka.

Betalar inte tillbaka

Men skattekontoret har en annan syns på det hela och planerar inte att betala tillbaka några pengar. Olofströms Kraft tar nu hjälp av en jurist som ska föra bolagets talan mot skattekontoret.

Hur det än går så kommer Kraftbolaget troligtvis att förlora mellan 100 000 och 150 000 kronor för sin roll som finansiär i Olofströmsportalen. Vilket i sig är ett misslyckande eftersom projektet, som i huvudsak finansierades med pengar från EU och länsstyrelsen, skulle bli självfinansierade genom att sälja utbildningar och tjänster.

Föreningen Olofströms IT är i nuläget vilande, men det mesta tyder på att föreningen läggs ner inom kort.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.