1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Irländska folktoner i Jämshög

Kyrkoherden Anders Blixt var i går uppbackad av såväl västra Blekinges kyrkokörer som folkmusikgruppen Sèist under mässan i Jämshögs kyrka. Den gick i den irländska folkmusikens tecken.
Olofström • Publicerad 1 oktober 2007
Foto:Stefan Hagel Andligt och keltiskt. Västra Blekinges kyrkokörer, anförda av dirigenten Berit Ljungström, och uppbackade av folkmusikgruppen Sèist, framförde i går en mässa med irländska, keltiska förtecken.
Foto:Stefan Hagel Andligt och keltiskt. Västra Blekinges kyrkokörer, anförda av dirigenten Berit Ljungström, och uppbackade av folkmusikgruppen Sèist, framförde i går en mässa med irländska, keltiska förtecken.Foto: Stefan Hagel

I går kväll hölls det en mässa med irländska folkmusikförtecken i Jämshögs kyrka. På mässan, kallad Guds andedräkt, medverkade Västra Blekinges kyrkokörer och folkmusikgruppen Sèist från Stockholm, som gav körsången den rätta irländska touchen med sin musik, skriven av Liam Lawton. Han är förstås irländare, därtill präst och katolik och hans musik beskrivs som andlig och keltisk. Sèist framförde musiken med såväl traditionellt irländska instrument som med moderna. I kyrkan hördes i går flöjt, fiol, mandola, bouzouki, gitarr, whistles, dragspel och bodhràn, utöver sång från solist och kör.

Samspelta musiker Övningarna började redan i lördags förmiddag. Och med en generalrepetition tre timmar före uppträdandet i går hann musiker och körer bli samspelta. Dirigenten Berit Ljungström, från Bräkne-Hoby, inledde repetitionerna i lördags med andnings- och uppvärmningsövningar för såväl kör som Sèists sångerska, Maja Eriksson.

"Roligt att jobba med er" - Det är roligt att jobba med er. Några har jag träffat förut, andra är nya, sade hon.

Under mässan framfördes bland annat satsen Landamus te Domine.

Mässan arrangerades av Listers och Bräkne kontrakt, Jämshögs församling, samt Sensus och det var kyrkoherden för Jämshögs församling, Anders Blixt, som var liturg under den.

Stefan Hagel
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.