1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insekterna övervintrar i granarna

En stor andel granbarkborrar övervintrar i år under barken på stående granar i stället för i marken. Detta ger drabbade skogsägare en chans att redan i vinter kunna avverka och forsla ut angripna granar.
Olofström • Publicerad 13 januari 2007
I barken. Den varma vintern gör att barkborrarna övervintrar i barken istället för i marken. Foto: Bo Åkesson
I barken. Den varma vintern gör att barkborrarna övervintrar i barken istället för i marken. Foto: Bo ÅkessonFoto: 

OLOFSTRÖM

Minst tre till fem miljoner kubikmeter stående skog i Götaland riskerar i vår att angripas av granbarkborrar. Redan nu har cirka 1, 5 miljoner kubikmeter stående granskog angripits och situationen inför år 2007 bedöms som allvarlig, enligt Skogsvårdsstyrelsen.

De senaste upptäckterna från SLU, Södra och Skogstyrelsen visar också att en stor andel granbarkborrar har övervintrat i träden i stället för i marken. Därmed finns möjligheten att oskadliggöra barkborrarna under deras vinterdvala. Skogsstyrelsen uppmanar skogsägarna att redan nu, och under resten av vintern, använda sig av sök- och plockmetoden för att leta upp angripna granar. Metoden går ut på att man på nära håll studerar granarna i anslutning till tidigare angrepp, avverkar angripna granar och transporterar ut dem ur skogen.

På så sätt minskar mängden granbarkborrar inför svärmningen i sommar.

Det är viktigt att så mycket som möjligt av barken följer med ut ur skogen. Träd som helt saknar bark är däremot värdelösa för granbarkborren och bör sparas för naturvården.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.