1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ingen kommunalstrejk i Olofström

Kommunals medlemmar i Olofström kallas inte ut i strejk om inte förbundet beslutar att ytterligare utöka de varsel som är lagda. Det säger Ing-Mari Holtne, ordförande för Kommunal i Olofström.
Fackförbundet vill inte svara på varför Olofström är den enda kommunen i Blekinge där medlemmarna inte kallas ut i strejk.
Olofström • Publicerad 7 maj 2003

Än så länge har den kommunala verksamheten i Olofström endast påverkats i mycket liten omfattning av Kommunals strejk. I går varslade Kommunal om strejk för 47 000 medlemmar i 137 kommuner från den 26 maj, men inte i Olofström.

Ing-Mari Holtne är Kommunals ordförande i Olofströms kommun. Hon säger att hittills har det inte hänt så värst mycket.

- Det är mest smågrejer, ännu har det varit lugnt. Det är ju nyanställningsblockad så arbetsgivaren har sett över sina behov för lång tid framöver. Arbetsgivaren har varit försiktig än så länge och sköter sig. Våra ombud håller koll på arbetsplatserna så att inte strejkbryteri förekommer.

Vill inte spekulera

Ing-Mari Holtne säger att hon inte har en aning om varför inte Olofströms kommun kallats ut i strejk utan hänvisar till Kommunal i Stockholm.

- Vi svarar inte på sådana frågor och jag vill inte spekulera i varför Olofström är den enda kommunen i Blekinge där den kommunala personalen inte kallats ut i strejk, säger presssekreterare Karl-Ola Nilsson på Kommunal.

Enligt Ing-Mari Holtne är kampviljan bland medlemmarna i Olofström mycket god.

- De flesta menar att vi absolut inte får ge oss. Viljan finns där till 110 procent. Vi stödjer de andra kommunerna som strejkar. För någon med 16 000 kronor i månadslön innebär en löneökning på 5,5 procent 880 kronor mer i månaden. Det låter mycket i procent men man måste tänka på att det är långt ifrån alla som tjänar så mycket som 16 000 kronor i månaden. Det är också skrämmande att timanställningar finns kvar.

Vården påverkas inte

Skulle kommunalarna i Olofström tas ut i strejk handlar det enligt Ing-Mari Holtne om vaktmästare, lokalvårdare och personal inom barnomsorgen.

- Det kommer väl att leda till att avdelningar måste stängas eftersom det inte städas. Alla utom vårdpersonal kommer att kallas ut i strejk om det läggs ett varsel.

Ralf Bagner
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.