1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ingen folkomröstning kring dricksvattnet

1 300 namnunderskrifter räckte inte. Bara 117 personer hade fyllt i sina personnummer.
Därmed faller kravet på folkomröstning anser S-majoriteten.
Olofström • Publicerad 22 januari 2013

För att få till stånd en kommunal folkomröstning krävs det att minst tio procent av de röstberättigade i kommunen stödjer det hela, i Olofströms fall 1 070 personer.

Centern, Moderaterna och Vänsterpartiet samlade in namn mot att ta kommunens dricksvatten från Bromölla, men misslyckades med att få de som stödde dem att förstå vikten med att fylla i alla uppgifter. Utan personnummer, inte godkänt.

Rolf Jönsson (C) är besviken på att inte fler namn var godkända, men säger sig samtidigt förstå dem som inte ville skriva dit sina personnummer. Han tycker att kommunen borde hålla en folkomröstning ändå.

– Det handlar ju om att känna av vad folk tycker. Bara för att S har egen majoritet kan de ju inte ta vilka beslut som helst. Det här var ingen fråga som var uppe i förra valrörelsen, säger Rolf Jönsson.

Kommunledningen med Karmen Björkman (S) i spetsen säger att hade det varit fler namn som var godkända hade kommunen utlyst en folkomröstning.

–Men vi måste rätta oss efter de formella krav som finns. Vattnet är inte en lätt fråga, men vi tror att det här är bäst för kommuninvånarna, både ur säkerhets- och ekonomisk aspekt. Att säkra dricksvattnet i efterskott skulle kunna kosta kommunen det dubbla mot nu, säger Karmen Björkman, förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kontraktet med Bromölla kommun kommer nu upp för beslut på kommunfullmäktigemötet i mars.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.