1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Information ska göra avlopp bättre

Problemet med enskilda avlopp är nationellt. Simrishamns kommun har tillsammans med andra kommuner nu tagit initiativet till att bygga en hemsida med information till fastighetsägare med enskilda avlopp.
Olofström • Publicerad 21 juni 2004

Som BLT skrev om i förra veckan är problemet med enskilda avlopp som inte har en fungerande reningsfunktion stort för många kommuner. Simrishamns kommun har tagit itu med problemet på två olika sätt.

Bidrag

Froste Persson är handläggare på miljö- och hälsoskyddskontoret i Simrishamns kommun och sköter ärenden som rör enskilda avlopp.

- Vi har infört ett bidrag som fastighetsägare med enskilda avlopp kan söka om de vill bygga en ny reningsanläggning, säger Froste Persson.

Den sorts anläggning som fastighetsägarna kan söka bidrag för att bygga kallar Froste Persson för kretsloppsavlopp.

- Ett kretsloppsavlopp betyder att man bygger en urinseparerare till avloppet. Då förs urinet, där det finns mest fosfor och kväve, till en separat tank där det samlas. Sedan kan man vattna med detta och återföra ämnena till naturen. Det är ett kretslopp helt enkelt, och det fungerar jättebra säger Froste Persson som rekommenderar denna lösning till alla med enskilda avlopp.

Simrishamns kommun startade också nyligen, i samarbete med flera andra kommuner i Sverige, en hemsida på internet kallad avloppsguiden.se.

Ny hemsida

Hemsidan fungerar som en kunskapsbank för hushåll och fastighetsägare som har enskilda avlopp och som funderar på att förändra deras gamla avlopp.

- Med hemsidan vill vi dela med oss av erfarenheter och information så att det blir lättare för fastighetsägare.

Naturvårdsverket håller som bäst på med att arbeta fram nya riktlinjer för fastighetsägare med enskilda avlopp. Dessa väntas till slutet av året och Froste Persson tror att avloppsanläggningar som kretsloppsavlopp är framtiden.

- Det kommer att bli ett nationellt mål att minska utsläppen av kväve och fosfor. Det behövs för att stoppa försurningen av våra vattendrag.

Sandra Jakob
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.