1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Industrihistorian ska lyftas fram

För 160 år sedan förvandlades Sverige från fattigt jordbruksland till ledande industrination.Nu vill Anders Randver, ägare till Ebbamåla bruk, att landets första industrihistoriska park skapas.
Olofström • Publicerad 17 maj 2014
Färdiggjutet. I lådan ligger produkter som ska rensas och sedan säljas i Jernboden på bruket.
Färdiggjutet. I lådan ligger produkter som ska rensas och sedan säljas i Jernboden på bruket.Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Vattenhäst. Ett minne från tiden när ångloken behövde vattenpåfyllning. Vattenhästen kunde vridas ut över spåret.
Vattenhäst. Ett minne från tiden när ångloken behövde vattenpåfyllning. Vattenhästen kunde vridas ut över spåret.Foto: Lena Ehring
Sågverk. Inne i skogen vid Mörrumsån ligger det gamla sågverket som var lokomobildrivet. En lokomobil var en flyttbar ångmaskin på hjul.
Sågverk. Inne i skogen vid Mörrumsån ligger det gamla sågverket som var lokomobildrivet. En lokomobil var en flyttbar ångmaskin på hjul.Foto: Lena Ehring
Industrisymbol. Skiftnyckeln uppfanns av svensken Johan Petter Johansson på 1890?talet. I många länder, däribland Danmark, kallas den därför för "svensknyckel".
Industrisymbol. Skiftnyckeln uppfanns av svensken Johan Petter Johansson på 1890?talet. I många länder, däribland Danmark, kallas den därför för "svensknyckel".Foto: Lena Ehring
Reglering. Dammluckor vid Mörrumsån.
Reglering. Dammluckor vid Mörrumsån.Foto: Lena Ehring
Vikten av vatten. Mörrumsån var förutsättningen för många av industrierna som växte fram på 1800?talet och början av 1900?talet. Nu vill Ebbamåla bruks ägare Anders Randver lyfta fram hela området i en för Sverige unik industrihistorisk park.
Vikten av vatten. Mörrumsån var förutsättningen för många av industrierna som växte fram på 1800?talet och början av 1900?talet. Nu vill Ebbamåla bruks ägare Anders Randver lyfta fram hela området i en för Sverige unik industrihistorisk park.Foto: Lena Ehring
Viktig klocka. Utanför gjuteriet finns en klocka. När det behövdes extrahjälp av de som jobbade i den mekaniska verkstaden ringde man i klockan.
Viktig klocka. Utanför gjuteriet finns en klocka. När det behövdes extrahjälp av de som jobbade i den mekaniska verkstaden ringde man i klockan.Foto: Lena Ehring
Åtta meter svarv. I den här svarven tillverkades bland annat axlar till Volvobilar under första hälften av 1900?talet.
Åtta meter svarv. I den här svarven tillverkades bland annat axlar till Volvobilar under första hälften av 1900?talet.Foto: Lena Ehring
Remdrift. Maskinerna i den mekaniska verkstaden drevs med vattenkraft från ån. Kraftverket försåg förr hela byn med elkraft, berättar Anders Randver.
Remdrift. Maskinerna i den mekaniska verkstaden drevs med vattenkraft från ån. Kraftverket försåg förr hela byn med elkraft, berättar Anders Randver.Foto: Lena Ehring
På resa. I Hovmansbygd finns en järnvägsförening som renoverar gamla järnvägvagnar, som den här postvagnen. Förr var järnvägen viktig för områdets industri, numera är banan omgjord till cykelväg.
På resa. I Hovmansbygd finns en järnvägsförening som renoverar gamla järnvägvagnar, som den här postvagnen. Förr var järnvägen viktig för områdets industri, numera är banan omgjord till cykelväg.Foto: Lena Ehring

På en begränsad yta kring Mörrumsåns brusande vattenmassor finns byggnaderna kvar från den tid då bygden sjöd av liv. Bruket, lanthandeln, gräddmejeriet, järnvägsstationen, träullsfabriken, sågen? Det unika med platsen är att alla byggnaderna finns kvar och att inga nya har byggts.

– Det var vid vattendragen det hände. Vattenkraften, den "vita kraften", var ryggraden i industrirevolutionen, säger Anders Randver som efter köpet av Ebbamåla bruk 1993 åter satte det på kartan, denna gång som upplevelseindustri.

Hit kommer varje år tusentals besökare för att se gjutningen under järnnätterna och se brukets band, drivna av åns vattenkraft, få maskinerna från brukets storhetstid att snurra igång.

Anders och Anna–Karin Randver har inspirerats av orten Ironbridge i Shopshire, England. Järnbron – världens första – invigdes 1781 och är numera del av ett världsarv kring industriutvecklingen i området.

Anders Randver pratar inte världsarv, utan industrihistorisk park, men tanken är densamma på många sätt. Paret Randver vill att fler får bättre kunskap om den industriella revolutionen.

– Nu är tiden den rätta för att göra något sådant här, i Sverige. Cykelleden Sydostleden invigs 2016 och då kommer cykelturisterna att passera förbi i ännu större skaror än vad de redan gör i dag.

Han är noga med att poängtera att det inte bara handlar om Ebbamåla Bruk, utan skulle gagna hela området. Anders Randver vill att invånarna i både Olofströms och Karlshamns kommuner ska känna stolthet över sin historia.

– Det handlar om vår identitet och profil, vilka vi är. Det är viktigt att ge insikter om industrin och att kunna läsa av landskapet och förstå historien.

Anders Randver tror inte att det ska vara några större problem att få övriga fastighetsägare i området att sluta upp bakom idén. Det är bara tre av de runt 20 byggnaderna som används som privatbostäder.

– Det är ju inte så att man ska springa in i husen, utan det handlar om att ha en karta med sig i handen när man promenerar omkring.

Byggnaderna i området

Corlins kvarn (ruin)

Skyddsrum från andra världskriget

Verkstadsindustri (järngjuteri, mekanisk verkstad m.m.)

Vattenkraftverk 1

Arbetarkasern

Lanthandel (privatbostad)

Dammbyggnad

Sågverk

Spritfabrik (privatbostad)

Träullsfabrik

Vattenkraftverk 2

Järnvägsstation

Lanthandel

Gräddmejeri (privatbostad)

Stärkelsefabrik

Kimröksfabrik

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.