1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hussvamp äter upp Olofströms kyrka

Olofströms kyrka är drabbad av hussvamp.
Svampen anses vara det värsta skadeangrepp en byggnad kan råka ut för.
Olofström • Publicerad 2 oktober 2001
Bilder: BETTINA BETTENHAUSEN Svamphärd. Trägolvet i hallen upp till läktaren är totalt nedbrutet av svampangreppet. Alf Carlstedt, förvaltningschef i Jämshögs församling och Jonas Håkansson, från Anitcimex tar sig en närmare titt.
Bilder: BETTINA BETTENHAUSEN Svamphärd. Trägolvet i hallen upp till läktaren är totalt nedbrutet av svampangreppet. Alf Carlstedt, förvaltningschef i Jämshögs församling och Jonas Håkansson, från Anitcimex tar sig en närmare titt.Foto: 

- Den kan äta upp ett helt hus om den får härja fritt. Jag har varit i hus där svampen har fått både vinds- och golvbjälkar att rasa. Men i detta fall har den upptäckts tidigt, säger Jonas Håkansson, byggnadsmiljötekniker på Anticimex.

I källaren

Svampen hittades allra först inomhus, i ett rum i källaren. Därefter upptäcktes den i väggen och golvet till vänster om kyrkans entré. Både inne och ute.

Den äkta hussvampen, som är det riktiga namnet på svampen, är extra farlig eftersom den själv kan skapa förutsättningar för att överleva. Den behöver dock fukt för att börja ta fäste. Sedan den väl slagit rot kan den med hjälp av långa trådar hämta fuktighet på andra håll.

Vattenläcka

- I det här fallet kan man misstänka att det är en vattenläcka som har fått den att ta fart. Svampen sprids ju i form av sporer och de finns överallt, förklarar Jonas Håkansson när han visar BLT angreppen.

Eftersom spridningsrisken är så stor placeras angripet virke alltid i containrar och bränns sedan upp. Hussvampen är inte helt sällsynt.

- Bara i Blekinge och Skåne upptäcks två, tre nya fall i veckan. Att den har blivit mer och mer vanlig beror på att man bygger tätare nuförtiden. Husen andas inte lika bra längre. Så fort det inte finns ventilation och det sedan tillförs fukt kan svampen börja leva, säger Jonas Håkansson.

Hussvampen återfinns oftast i äldre torpargrunder där folk börjat ändra miljön, som att till exempel lägga plastgolv på trägolv.

Själva svampen har dock egentligen funnits i alla tider.

- Att fler upptäcks beror också på att folk blivit mer och mer medvetna om sina hus. Det görs fler besiktningar av hus vid köp. Anticimex har också ett försäkringspaket mot just hussvamp. Vid de besiktningarna har det upptäckts många fall, säger Jonas Håkansson.

- Vi ska självklart åtgärda angreppet så snart som möjligt, säger Alf Carlstedt, förvaltningschef i Jämshögs församling..

Nu måste väggar och golv rivas upp

Svampangreppet i kyrkan upptäcktes i mitten av juli.

- Vi hittade en fruktkropp i ett rum nere i källaren, berättar Alf Carlstedt.

Chalmers

Ett prov skickades till Chalmers Tekniska Högskola där det konstaterades att det rörde sig om hussvamp. Anticimex kontaktades och en expert kom för att ta sig en närmare titt. Hans utlåtande kommer i en rapport.

- Så fort vi har fått hans utlåtande ska hantverkare bryta upp väggar och golv för att se hur långt angreppet har gått. Efter det får vi titta på åtgärder, säger Alf Carlstedt.

Byggdes 1933

Olofströms kyrka byggdes 1933 och har sedan byggts till i omgångar under 60- och 80-talen.

- Svampen verkar ha kommit rätt snabbt. Nu har vi angrepp både ute och invändigt. Men det är ändå begränsade ytor, säger Alf Carlstedt.

Notan okänd

Än vet församlingen inte vad notan för saneringen kommer att gå på.

- Vi vet inte om försäkringen täcker det förrän vi har fått rapporten. Det har att göra med orsaken till angreppet, berättar Alf Carlstedt.

Kyrkorådets arbetsutskott informerades om angreppet under gårdagens sammanträde.

Bettina Bettenhausen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.