1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hoppas slå fjolårets besöksrekord

Ännu är inte alla besökssiffror klara för årets Nässelfrossa, men redan nu kan arrangörerna rapportera om fler besökare från kranskommunerna.
Olofström • Publicerad 1 juli 2014
Ordrikedom. Tomas Bannerhed var en av de nutida författarna som deltog i kulturveckan Nässelfrossa, i år med temat Ordrikedom genom sekler. Bilden är tagen under samtalet med kommunens kultursekreterare Anna Lundholm.
Ordrikedom. Tomas Bannerhed var en av de nutida författarna som deltog i kulturveckan Nässelfrossa, i år med temat Ordrikedom genom sekler. Bilden är tagen under samtalet med kommunens kultursekreterare Anna Lundholm.Foto: Bo Åkesson

– Arrangörerna är positiva och nöjda. Vi är inte färdiga med statistiken ännu, jag håller på att ta in uppgifterna från alla arrangörer, men antalet förhandsbokade biljetter ökade från 2 600 förra året till 3 400 i år, säger programplanerare Måns Areskoug.

Han berättar att det var ett oerhört tryck när Nässelfrossa släppte biljetterna i år. De sålde fler på två veckor än vad de gjorde totalt i fjol.

– Det ska bli spännande att se om det innebär att vi har slagit besöksrekordet på 6 000 besökare från i fjol.

Han märkte själv av ett ökat besökstryck på 30–40 procent till de arrangemang han ansvarade för. Det kan å andra sidan ha berott på att det var inomhusaktiviteter. De arrangörer som hade många utomhusaktiviteter har rapporterat om sena avbokningar och folk som inte dök upp.

– Till vissa arrangemang hade fler kunnat vara med om vi hade kunnat hålla dem utomhus i stället för inomhus, det påverkar också besöksstatistiken.

I år provade Nässelfrossa att skicka ut programbladet till kringliggande orter utanför Olofströms kommungräns. Det har märkts bland besökarna. Fler än normalt kom från orter som Mörrum, Näsum, Sibbhult och Lönsboda.

– Vi hade också arrangemang i flera av orterna, område för Nässelfrossa växer.

För Måns Areskoug var det första året som programplanerare. Med tanke på att Nässelfrossa hade 50 procent fler arrangemang jämfört med i fjol blev det ett tufft jobb att få ihop programbladet. Men Måns Areskoug är inte avskräckt, tvärtom.

– Jag gillar att jobba under press och ser fram emot nästa år. Nu har jag lite bättre koll hur jag ska lägga upp planeringen.

2015 års tema

Varje år har Nässelfrossa ett nytt tema. Som BLT berättade i går är 2015 års tema "I flyktens spår". Det finns många tänkbara ingångar till det temat.

– Olofströmsbygden har länge präglats av att många flyttat hit men också av att många flyttat bort. Men oavsett om det varit en flykt eller en flytt så har alla gjort avtryck och satt spår, säger Gustav Fredriksson, ordförande i föreningen Nässelfrossa.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.