1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hon vill rusta upp kvarnen

Vid den porlande Vilshultsån, mitt i centrala Olofström, finns fortfarande en kvarn kvar, om än rejält nergången. Nu hoppas nya ägaren Chatarina Cornmark kunna rusta upp kvarnmiljön så att den kan visas upp för intresserade besökare.
Olofström • Publicerad 7 oktober 2002
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM Inget slängdes. De sista kilona mjöl maldes på 1960-talet, sedan dess har kvarnen stått still. Det mesta finns bevarat, däribland den träskyffel som Chatarina Cornmark visar upp.
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM Inget slängdes. De sista kilona mjöl maldes på 1960-talet, sedan dess har kvarnen stått still. Det mesta finns bevarat, däribland den träskyffel som Chatarina Cornmark visar upp.Foto: 

När Chatarina Cornmark köpte bostadshuset på Dannfeldtsvägen i Olofström ingick inte bara en 6 000 kvadratmeter stor tomt, utan även en gammal kvarn med tillhörande sågverk.

- Gamla grejor fascinerar mig, jag tyckte det var kul att få en kvarn "på köpet". Själv hade jag ingen aning om att kvarnen låg här förrän jag läste husannonsen.

Kommunen valde att inte utnyttja sin förköpsrätt till fastigheten, men ett avtal skrevs med den nya ägaren Chatarina Cornmark om att kvarnen och den omgivande miljön i den mån det är möjligt ska renoveras.

- Kommunen ville förstås inte riskera att en ny ägare rev kvarnen, säger Chatarina och ler lite.

Kvarn från 1700-talet

När Chatarina visar runt i kvarnbyggnaden och den omgivande miljön är det svårt att förstå att den ligger så centralt som den gör. Hyreshusen på andra sidan ån skymtar bara bakom trädridån långs vattnet och det känns mer som om man befann sig på landet, än ett par kvarter från Östra Storgatan.

Den ursprungliga kvarnen byggdes i mitten av 1700-talet, men hur mycket som är kvar av originalkvarnen vet Chatarina inte.

I en första etapp hoppas hon kunna rusta upp dammbron, dammluckorna, dammrännan och byta ut skadade delar i själva kvarnanläggningen.

Ansökt om bidrag

För de åtgärderna har hon ansökt om bidrag från länsstyrelsen på 311 000 kronor. Maximalt kan hon få ut 90 procent av totalkostnaden, men om det blir något bidrag över huvud taget är inte säkert.

- Jag kommer hur det än går att få gå in med en del pengar själv. Det är en hel del som behöver göras för att få tillbaka kvarnmiljön. Det är mycket som är lappat och lagat med det man hade till hands just då. I bron finns det till exempel en gammal telefonstolpe som absolut inte ska vara där, säger Chatarina.

Behöver rustas upp

Det finns mycket mer som behöver göras, men som får vänta. Bland annat finns det ett eget elverk som inte fungerar idag, men som går att ställa i ordning.

Sågverket som ligger bredvid kvarnbyggnaden får också vänta. Förmodligen tillverkades kvarnens takspån där. Numera döljs spånen av ett eternittak.

Kvarnen var i bruk tills strax efter andra världskriget. Även om underhållet är eftersatt och en del inredning är maskangripen är situationen inte akut, byggnaden är solid.

Fascinerande

För Chatarina, som bland annat arbetar med organisationsutveckling och anställningar på Volvo Personvagnar, tjänar funderingar kring renoveringen av kvarnen som avkoppling. Hon tycker det är fascinerande att de enkla industrierna så småningom resulterade i Volvo.

- Hela industrin i Olofström är ju byggd kring vattnet. Jag tycker inte att fallhöjden är så stor i ån, men den räckte för att driva både kvarn och sågverk.

Loggboken finns kvar

Inne i kvarnbyggnaden finns mängder av detaljer kvar. Skyfflar, extra kvarnstenar och tänger att byta kvarnsten med. Det mesta finns där, om än med några decenniers damm på.

- I loggboken, som också finns kvar, kan man läsa att de sista kilona mjöl maldes i början av 1960-talet. Sedan dess har allt bara stått.

Hoppas kunna visa

Chatarina Cornmark hoppas i framtiden kunna visa upp kvarnmiljön för intresserade besökare. Även Olofströms Hembygdsförening hoppas få lov att göra det.

- Jag tycker det skulle vara roligt om fler fick se den här miljön och hur det fungerade i kvarnen förr.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.