1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hon ger oss en bild av Tanzania

Den här veckan kan man lära sig mer om Tanzania i Kyrkhult. I församlingshemmet visar Enhild Salomonsson upp vad hon tillsammans med 18 andra medlemmar från Lunds stift upplevde under några septemberveckor förra året.
Olofström • Publicerad 16 april 2002
Upplevelser. Enhild Salomonsson visar den här veckan upp utställningen om sina upplevelser från Tanzania i Kyrkhults församlingshem. Foto: CARINA LODGE
Upplevelser. Enhild Salomonsson visar den här veckan upp utställningen om sina upplevelser från Tanzania i Kyrkhults församlingshem. Foto: CARINA LODGEFoto: 

Utställningen avslutas på söndag med en Tanzania-afton i församlingshemmet. Gäster under kvällen är biskop Stephen Munga och hans hustru Anneth.

- De studerade i Sverige under tio år och kommer att berätta om sina liv som medarbetare i Lutherska kyrkan i Tanzania, säger Enhild Salomonsson. Vi besökte dem när vi var där.

Med på resan till norra Tanzania förra hösten var 19 ombud från Svenska Kyrkans Mission och Lutherhjälpen. Från Blekinge deltog Enhild Salomonsson och Lennart Olofsson från Ringamåla, de övriga kom från Skåne.

Gruppen besökte skolor av olika slag, hushållsskolor, lantbruksskolor och grundskolor. De fick träffa människor i fabriker, församlingar och sjukhus.

Föräldralösa barn

Alltsammans har nu sammanställts på olika sätt. Enhild Salomonsson har arbetat med utställningen, som i ord och bild visar vad de varit med om. Hon brinner särskilt för Huyawa-projektet, som betyder "omtanke om barn".

- 50 000 barn i Tanzania har förlorat sina föräldrar på grund av aids, säger Enhild Salomonsson. Svenska Kyrkans Mission stöder Lutherska kyrkan i landet som på olika sätt hjälper dessa barn, bland annat genom att de får bo kvar i sina hus, att de får sina skolavgifter betalda, att de får den sjukvård de behöver, och att någon vuxen kan ta hand om dem när de blir ensamma.

Åker runt

Syftet med studieresan i Tanzania var att väcka intresse för internationella frågor. Under ett år innan träffades alla deltagare i en studiecirkel för att lära sig mer. Resan finansierades av bland annat Sida, Sensus (för detta SKS) och Svenska Kyrkans Mission.

Vandringsutställningen har under vintern och våren visats i bland annat Olofström och Enhild Salomonsson har också varit runt och föreläst om sina upplevelser.

- Till hösten ska utställningen vandra vidare, och jag ska också runt och berätta mer, säger hon.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.