1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hon bodde i ett mögelhus i tre år

Det var något som hon trodde bara drabbade andra. Efter tre år upptäckte Lena Eneroth att hon bodde i ett mögelhus. Huset som byggdes i mitten av 1970-talet saknade helt ventilation. Nu har hela golvet gjutits om.
- Det luktade mögel om precis allting, säger hon.
Olofström • Publicerad 12 maj 2003
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM Inflyttning dröjer. Det kommer att dröja ytterligare några månader innan Lena Eneroth kan flytta in i sitt mögelskadade hus.
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM Inflyttning dröjer. Det kommer att dröja ytterligare några månader innan Lena Eneroth kan flytta in i sitt mögelskadade hus.Foto: 

Det kommer att dröja ytterligare några månader innan Lena Eneroth, moderat kommunpolitiker i Olofström, kan flytta in i huset på Valkyriavägen igen. Det som hänt har fått henne att tänka på andra i samma situation. För hon vet att hon inte är ensam.

- Jag vet många i Olofströms kommun som har samma problem som jag.

Fler allergiker

Nu tänker hon därför agera politiskt för att undersöka förekomsten av mögelhus i kommunen. Hon vill bland annat veta hur det är ställt med de offentliga byggnaderna, som exempelvis skolor och förskolor. Hon misstänker att det kan finnas ett samband mellan byggfusk och att allt fler svenskar drabbas av allergier och andra mer obestämda sjukdomstillstånd.

- När vi drabbas av allergier blir våra slemhinnor irriterade och det har visat sig att det gör våra kroppar stressade. Vem vet, det finns kanske ett samband med att så många människor i dag går in i väggen eller mår dåligt av orsaker som inte går att förklara. Våra kroppar blir ansträngda av saker som vi inte förstår.

Luktade mögel

Själv hade hon bott i huset i tre år när hon upptäckte att hon bodde i var ett mögelhus.

- Vi märkte det när vi började elda i den nya kaminen. Det började helt enkelt lukta mögel. Huset saknade helt ventilation, förutom i badrummet och i andra våtutrymmen. Den enda ventilationen var att golvlisterna inte gick ända in mot väggarna. Det saknades en centimeter.

- Det var byggkonstruktionen på den tiden. Träreglarna var nedgjutna i betongen, säger Lena Eneroth. Vid slutbesiktningen innan köpet konstaterades det att konstruktionen var otillförlitlig, men varken fukt eller mögel hittades.

Nya golv och väggar

I saneringsarbetet har ingått att gjuta helt nytt golv i huset. Möglet hade även spridit sig en bit upp på väggarna, så det fick också bytas ut.

Skador av det här slaget går inte på försäkringen. Hur många tusentals kronor som saneringen kommer att kosta vill Lena Eneroth inte säga, bara att det rör sig om är åtskilliga.

En viss summa har hon fått i ersättning via småhusskadenämnden, dit man ska vända sig vid sådana här problem. Till den som går i husköpartankar vill hon ge ett råd:

- Begär av säljaren att få såga i golvet och undersök om det finns skador av fukt eller mögel där. Får du inte det ska den uppgiften skrivas in i köpekontraktet.

Inflyttning dröjer

Någon gång i sommar hoppas hon kunna flytta tillbaka i huset. Men om hon ska kunna använda de nedpackade kläderna och magasinerade möblerna igen vet hon ännu inte.

- Hela huset var ju angripet, och lukten satte sig i allting. Skillnaden märkte man först när man kom bort till andra.

carina.lodge@blt.se

0454-342 32

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.