1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Holje park får en upprustning

Holje park håller som bäst på att fräschas upp. Nya gångvägar, ett nytt staket och en grillplats har det hittills blivit och mer är på gång.
Olofström • Publicerad 19 juni 2004
Foto: Sandra Jakob Stolta. Per Jönsson, Lena Eneroth, Johnny Karlsson och Kennet Andersson är glada över hur fint och fräscht det har blivit i Holje park. Klassiskt. Gert Andersson från Olofströms Kraft håller som bäst på med att bygga andra delen av det nya, röda staket som nu finns vid grindarna till Holje park.
Foto: Sandra Jakob Stolta. Per Jönsson, Lena Eneroth, Johnny Karlsson och Kennet Andersson är glada över hur fint och fräscht det har blivit i Holje park. Klassiskt. Gert Andersson från Olofströms Kraft håller som bäst på med att bygga andra delen av det nya, röda staket som nu finns vid grindarna till Holje park.Foto: 

Sedan flera år tillbaka finns det ett Holjeråd, som är en samverkansförening för Holje park och området däromkring. Rådet består av föreningar som är aktiva i parken, bland annat Olofströms trädgårdsförening och Olofströms hembygdsförening.

I årets budget lade Olofströms kommun 150 000 åt sidan för Holjerådet och upprustningen av parken.

"Dyrare än förväntat"

Först lades en handlingsplan fram för att kartlägga vilka delar av parken som rådet ville förändra. Varje förändring fick en summa pengar tilldelad ur potten och arbetet påbörjades.

- Staketet har dock blivit lite dyrare än vad vi förväntade oss. Det har gått åt 1 000 meter virke och 55 liter målarfärg, säger Per Jönsson från Olofströms Kraft.

Hans arbetslag på fem personer har på uppdrag av tekniska kontoret gjort det praktiska arbetet. De har byggt staketet, byggt en grillplats i skogen bredvid parken, anlagt stigar och de har lagt en gång mellan Nebbebodagården och Längan.

- Staketet är likadant som det som en gång stod där. Vi har dock målat spetsarna vita för att det såg finare ut, säger Per Jönsson.

Framöver ska ännu en grillplats byggas bredvid Nebbebodagården och grinden ska fräschas upp.

- Vi har provat att måla om den men vi är inte nöjda så vi ska göra något annat, men det får bli efter semestern tillsammans med grillplatsen, säger Per Jönsson.

Samlingsplats i parken

Johnny Karlsson och Kenneth Andersson från hembygdsföreningen och Lena Enerot är nöjda med de förbättringar som hittills har gjorts. Deras mål med arbetet i parken och engagemanget i Holjerådet har hela tiden varit att skapa en samlingsplats i parken.

- Vi vill att det ska vara en naturlig samlingsplats för byborna och ungdomarna i byn, säger Johnny Karlsson och visar en grupp ungdomar som spelar kubb i gräset.

- Vi vill ha en levande park dit människor går för att ha trevligt.

Lena Eneroth påpekar att utan kommunens samt tekniska kontorets hjälp hade förändringarna inte skett.

- De har varit otroligt bra på att ordna och utan de extra medlen som vi fick hade det inte gått.

Per Jönsson menar att de sista delarna av handlingsplanen nu ska förverkligas och sedan återstår den ordinarie kontinuerliga skötseln av parken.

- Vi har också fått en trädplan för parken från miljö- och byggkontoret som vi ska ta itu med när det blir säsong. Man kan inte flytta träd hur som helst!

Sandra Jakob
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.