1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Högskoleplaner på IUC

Om det går som det är tänkt kommer Olofström att ha högskoleutbildningar på Industriellt Utvecklingscentrum, IUC, nästa höst.
Det är Högskolan i Kristianstad som vill starta kurser inom bland annat teknik, miljö och kvalité i
Olofström.
Olofström • Publicerad 19 november 2003

IUC har sedan 1996 ett samarbete med Högskolan i Kristianstad kring Yrkeshögskola Syd. Nu planerar parterna att fördjupa det samarbetet genom att högskolan förlägger utbildningar till Olofström.

Utveckla Yrkeshögskolan

Dels vill parterna utveckla utbildningar inom Yrkeshögskola Syd så att de ger högskolepoäng, dels starta kurser i teknik, miljö, kvalité, organisation- och ledarskap.

Samarbetet med det lokala och regionala arbetslivet ska också förstärkas.

Företag knyts närmare

- Företagen knyts närmare högskolan och kommer att få lättare att få tag på den kompetens som de efterfrågar. Självklart vore det ett lyft också för kommunen. Vi hoppas att det både gör att fler ungdomar stannar kvar och att fler flyttar hit, säger kommunalrådet Margaretha Olsson (s).

Jim Stålnacke, rektor för Yrkeshögskola Syd i Olofström, berättar att kontakterna med näringslivet så här långt har varit mycket goda.

- Näringslivet ser synnerligen positivt på det här. De signaler vi har fått är att de stöttar planerna. Det här skulle kunna bli ett lyft för arbetslivet lokalt. Det är oerhört spännande.

Kostar 3,3 miljoner

Men att genomföra högskolesatsningen kostar pengar. Utvecklingsarbetet beräknas kosta 3,3 miljoner kronor under tre år. Av det ska kommunen betala en tredjedel och näringslivet resten.

- Blir det här av, vilket vi tror, kommer Olofström att vara en av de kommuner som har satsat minst på en högskola och ändå får en. 370 000 kronor per år i tre år är också pengar, men i sammanhanget är det små summor, säger Margaretha Olsson och fortsätter:

- Här ska inte byggas några stora nya byggnader. Vi bygger sakta och på de kunskaper vi redan har.

Beslut i fullmäktige

Planerna på högskoleutbildningar på IUC ska nu upp för beslut i kommunfullmäktige. Förslaget är att pengarna ska tas ur anslaget till fullmäktiges förfogande för oförutsett under 2003.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.