Högavångselever på mobbningskonferens
När han talar om mobbning vägrar han förenkla. Han vägrar också ställa upp på allt det där snälla och gulliga som ofta sägs av lärare och övrig skolpersonal och som står på små söta lappar lite här och var, av typen: "här är vi alla snälla mot varandra och bryr oss om alla".
Inte alltid snälla
- Med sådant här byggs myter upp, myter som "vi har det så himla bra här". Både barn och vuxna genomskådar sådant där - både i skolan och på arbetsplatser.
- Och som vanliga människor är vi inte alltid så snälla. Se på tjejen som alla kallas för familjens eller klassens lilla solstråle. Hon kanske vill vara lite stygg och bitsk också ibland.
- Då är återkommande stunder med konflikthantering i skolan väldigt bra botemedel, tror jag. Man skall helt enkelt prata mycket om det som stör och irriterar.
Måste tänka efter
Just detta med frustrationer, som våld i olika former egentligen bygger på, är något Gunnar Höistad vill att alla i skolan skall jobba med.
- Då gäller det att de vuxna, särskilt lärarna, också tänker efter vilka värderingar och attityder de själva innerst inne har. Accepterar de och gillar alla typer av människor? Det här är väsentligt eftersom barn och ungdomar söker en människa i första hand, inte en pedagog.
Små signaler
Ett grundrecept som Höistad har är att lärarna skall våga sätta sig ner på golvet och prata om livet, om värderingar och människovärde.
- Alla i skolan måste också lära sig se de subtila signaler som sänds ut och som drabbar dem som mobbas. Det kan vara en så liten sak som att hålla för näsan i avsmak när en elev kommer in i klassrummet, eller att sucka och himla med ögonen.
Att snålheten bedrar visheten är även Gunnar Höistad inne på. I skolans fall betyder det att politikerna sett till att spara så att flera kuratorer och skolpsykologer försvunnit, samtidigt som klasserna ofta blir för stora.
Gunnar Höistads tips kring mobbning och mobbare:
Ta reda på vad som hänt först.
Ta ett enskilt samtal med mobbaren; säg vad du vet och att mobbning inte accepteras. Hora får man absolut inte kalla någon tjej. Himla eller sucka när någon särskild kommer är inte heller accepterat.
Ta nytt samtal efter en vecka och kolla vad som hänt. Ge beröm och nya förslag på vad som kan förbättras.
Kartlägg utsatta platser.
Se till att vara många vuxna i skolan.
Vad gör man med den tuffe killen som inte alls bryr sig om något, som inte har fått några gränser hemma och som vill bara bäst på att vara sämst?
- Hjälper inget annat kan man ta dit kvarterspolis som talar allvar och förklarar vad som gäller enligt lagar och regler.