1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Olofström • Publicerad 17 oktober 2002

Hemtjänstens brev till vårdtagare och anhöriga om att de på grund av personalbrist inte hinner med allt som vårdtagarna är beviljade, utan tvingas prioritera mat, medicin, hygien och omvårdnad orsakade en hel del uppståndelse.

BLT berättade i tisdagstidningen om att en av vårdtagarnas anhöriga uppmanade politikerna att omprioritera så att äldreomsorgen får mer pengar och kan anställa fler.

En av kvinnorna inom hemtjänsten i Östra området i kommunen berättar för BLT att de såg sig tvingade att skriva brevet när de tre extravikarierna togs bort i månadsskiftet.

- Vi är nio personal på 25 gamla nu, varav vi har växelvård i tre rum. Det är tungt vårdbehov där, de behöver mycket hjälp. Förut var vi klara med morgonen vid niotiden, nu är klockan halv elva innan vi är klara.

Orkar inte längre

Hon har hört från olika håll att de anses som "gnälliga" som klagar, men vill inte hålla med om det.

- Vi har gått underbemannade länge på grund av sjukskrivningar. Vi har gått i botten och aldrig riktigt kommit ifatt igen. Vi orkar inte med det här längre! Vi skrev brevet för att vi ville att alla skulle reagera på den situation som vi har.

Starka reaktioner

Och reaktioner har det blivit. Brevet till vårdtagarna var inte sanktionerat uppifrån och det har personalen fått åthutningar för.

- Därför föredrar jag att inte gå ut med mitt namn i tidningen. Vårt brev var inte populärt bland cheferna, konstaterar kvinnan.

Hon säger däremot att personalen har ett starkt stöd bland vårdtagarnas anhöriga.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.