1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hellre regn än snö på plantskolan

Varje år överraskar aprilvädret. Ena dagen sol och andra dagen snö. Men på Hörnsjöns plantskola är man inte förvånad över gårdagens oväder.
- Det brukar alltid bli ett bakslag i april så vi är vana, säger ägaren Elna Burhén.
Olofström • Publicerad 11 april 2003
Luras inte av aprilvädret. Elna Burhén på Hörnsjöns plantskola luras inte längre av aprilvädret. Gårdagens snö påverkar inte plantorna men försäljningen går allt sämre i ovädret. Foto: Åsa Nilsson
Luras inte av aprilvädret. Elna Burhén på Hörnsjöns plantskola luras inte längre av aprilvädret. Gårdagens snö påverkar inte plantorna men försäljningen går allt sämre i ovädret. Foto: Åsa NilssonFoto: 

I tio år har Elna Burhén basat över plantskolan i Hörnsjön utanför Kyrkhult, där det mest finns utomhusväxter i sortimentet. Plötsliga väderförändringar är något vi får räkna med även om det är irriterande.

Regn behövs

- Det hade varit bättre om snön varit regn, för det behövs. Det är ingen direkt fara med plantorna men försäljningen går betydligt sämre. Folk vill inte gå ut i ovädret, varken för att handla eller till trädgården, säger Elna Burhén.

Hon berättar att förra året kom våren tidigare än i år. Då var det full rulle på plantskolan redan i slutet av mars. I år tror hon att ruschen börjar vid påsk och även att det fina vädret är tillbaka då.

Snö i oktober

Det opålitliga vädret gäller inte bara för våren. Elna Burhén minns och förfasar sig över förra hösten då snön kom redan i mitten av oktober. Hon säger att det ofta är svårt att förutspå vad som ska hända och väderleksrapporter bryr hon sig inte mycket om, då de sällan stämmer.

Men för dem vars gröna fingrar redan kliar och vågar trotsa vädret rekommenderar Elna Burhén penséer. De tål kyla och de olika färgerna piggar upp och förstärker vårkänslorna. Och om de planteras i kruka kan penséerna i värsta fall flyttas in då aprilvädret slår till igen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.