1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hårding som vårdar språket

- Mer tempo, gormar Jörgen Andersson. Han gestikulerar med armarna för att understryka sina ord. En regissör får inte skräda orden. Och just orden, språket är det viktigaste instrumentet.
- Där är jag petig. Jag kan lägga ner väldigt mycket jobb på att ett uttryck ska låta rätt, säger Jörgen Andersson, som för sjunde året i rad regisserar Olofströmsrevyn.
Olofström • Publicerad 2 januari 2002
Fundersamt. Från TV-deckare till revylustspel. För sjunde året i rad regisserar han Olofströmsrevyn, men Jörgen Andersson kan också kännas igen från tv-serier som Åshöjdens bollklubb och flera Beckfilmer. Foto: KARIN ABRAHAMSON
Fundersamt. Från TV-deckare till revylustspel. För sjunde året i rad regisserar han Olofströmsrevyn, men Jörgen Andersson kan också kännas igen från tv-serier som Åshöjdens bollklubb och flera Beckfilmer. Foto: KARIN ABRAHAMSONFoto: 

Revy, nyårstal och Olofström. Hela hösten har han bott här. Med en mor från Näsum och en lång tradition av Olofströmsrevyer återkommer han alltid hit, men annars har det blivit både Stockholm, Malmö, Beckfilmer, TV-serier, mycket teater och en del teaterundervisning, bland annat i Karlshamn.

Jörgen Andersson är 50 år, född och uppvuxen i Önnestad utanför Kristianstad.

1980 kom han in på scenskolan i Malmö. Då var han 27 år.

- Jag såg min första teaterföreställning när jag var 23, säger Jörgen.

Fram till dess hade han haft en mängd olika jobb.

- Jag har varit FN-soldat, busschaufför, mentalvårdare, och lagt parkettgolv, säger han. Men jag tror det är bra att göra något annat än bara spela teater. Det ger en viss verklighetsförankring. Det är ju trots allt det verkliga livet vi speglar när vi spelar teater.

Viktigast av allt är kommunikationen på scenen, något som han jobbar mycket medvetet med, i sitt jobb och undervisning.

Repliken ska ge impuls

- Det är ju ingen vits att bara lära sig replikerna och läsa dem, man måste lyssna på vad motspelaren säger och samarbeta. Man ska kasta repliker till varandra som den andre kan ta emot och kasta tillbaka, säger Jörgen. Varje replik ska ge en impuls till motspelaren. Annars kan man ju lika bra stå tyst på scenen och lämna ut manuset till publiken så att de kan läsa själva.

En metod man kan använda sig av är att spela fotboll. Det lärde sig Jörgen när han spelade in TV-serien "Åshöjdens bollklubb" tillsammans med fd landslagsspelaren Björn Nordkvist.

- Vi blev minst två divisioner bättre av att spela in den, både på fotboll och teater, säger Jörgen. Man lär sig att jobba i ett lag, att lyssna, tänka och titta på varandra.

Chefer fick jonglera

Mellan revyn, nyårstalet och undervisningen har han tid med annat. Nyligen lärde han till exempel cheferna på Assi Domän att jonglera.

- Företag behöver verkligen lära sig att presentera saker på nya, intressanta sätt. Ofta är det ju bara nån gubbe som står och mumlar framför en overhead, så tråkigt att man somnar.

Själv gör han allt annat än mumlar, och han börjar sällan en mening med ähhhhuuumm. Trots att han sitter ned så pratar han med hela kroppen. Armarna flaxar runt i olika poser, händerna och ögonen greppar tag i dig.

Nya saker på gång

Framtiden vill han inte säga så mycket om. Men visst har han lite nya projekt på gång, både vad det gäller tv och teater.

Och hör du någon babblande galning som pratar högt för sig själv på stan, kan det vara Jörgen som tränar rösten.

- Jag gör röstövningar varje dag, säger han. För en skådespelare är det ju själva kroppen som är instrumentet och det måste man hålla igång.

Karin Abrahamsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.