1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här finns landets näst bästa uteliv

Olofströms kommun hamnar på en delad andraplats i landet i Ungdomens Nykterhetsförbunds natio­nella undersökning om ungas uteliv.
Olofström • Publicerad 30 april 2013
Aktiviteter för ungdomar. Växtverket är en av fritidsgårdarna som erbjuder olika former av aktiviteter för ungdomar. Bilden från en dansövning är tagen vid ett annat tillfälle.
Aktiviteter för ungdomar. Växtverket är en av fritidsgårdarna som erbjuder olika former av aktiviteter för ungdomar. Bilden från en dansövning är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Jonas Gustafsson
Aktiviteter för ungdomar. Växtverket är en av fritidsgårdarna som erbjuder olika former av aktiviteter för ungdomar. Bilden från en dansövning är tagen vid ett annat tillfälle.
Aktiviteter för ungdomar. Växtverket är en av fritidsgårdarna som erbjuder olika former av aktiviteter för ungdomar. Bilden från en dansövning är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Jonas Gustafsson

– Olofström har toppbetyg på det mesta. De har väldigt bra på särskilda insatser vid högtider. Det finns bra tillgång till nyktra mötesplatser och kostnadsfria aktiviteter och det är många som besöker dem. De får godkänt för ungdomsinflytande, säger Linda Engström, ordförande på UNF.

UNF vet sedan tidigare undersökningar att tristess är en betydande faktor för ungas alkoholkonsumtion. ”Ingen ungdom ska behöva dricka alkohol för att det inte finns någonting annat att göra” menar UNF och det är en av anledningarna till att de vill ha svart på vitt hur det ser ut i de olika kommunerna runt om i landet. Vad finns det för drogfria alternativ?

– Vi vill inte anta, vi vill veta hur det ser ut. Här ser vi att det skiljer sig väldigt mycket åt mellan kommunerna. Vi vill berömma de kommuner som är bra och sätta tryck på de andra.

Vad kan Olofströms kommun förbättra?

– De kan utveckla ungdomars inflytande. Det kan behövas olika typer av aktiviteter för att nå de flesta, allt från ungdomsfullmäktige till seminarier, säger Linda Engström.

Rebecca Ågren från Ronne-by är engagerad i UNF i Blekinge sedan flera år tillbaka. Hon menar att fler unga skulle kunna engagera sig i sin fritid, men att inte alla vet om att möjligheten finns.

– Alla ungdomar får inte med sig de verktyg de behöver för att kunna engagera sig från skolan, de vet knappt om att vi ickepolitiska föreningar finns. Vi har 13-åringar som sitter i demokratiska styrelser och sköter det bra.

– Vi vill se att det blir en bra fritid för unga av unga. Att de får de verktyg de behöver för att engagera sig.

Undersökningen

Landets kommuner fick svara på ett flertal frågor kring ungas uteliv. Finns det strategier eller handlingsplaner för att öka ungas inflytande? Finns det särskilda drogfria ­arrangemang riktade till unga? Hur ofta har unga en ­möjlighet att umgås på nyktra mötesplatser?

209 av 290 kommuner svarade, 66 kommuner fick minst 3,0 och ses som godkända. Endast fem kommuner – varav Olofström alltså är en – fick betyget väl godkänt med en poäng på minst 4,0.

Så här placerade sig Blekinges kommuner på den ­femgradiga skalan: 4,1 Olofström, 3,3 Sölvesborg kommun (3,0), 3,1 Karlskrona, 2,9 Ronneby kommun (3,6). Karlshamns kommun har inte svarat på enkäten. Inom parentes är fjolårets siffra för de kommuner som deltog då.

Ungdomens Nykterhetsförbund

Bra Uteliv är en kampanj från Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, som syftar till att ge unga större inflytande över sin fritid.

UNF är partipolitiskt och religiöst obundna och har cirka 125 föreningar över hela landet. I verksamheten finns allt från teater till disko och studiecirklar.

UNF vill att fler kommuner ska utveckla ungas uteliv och att unga inser att de har rätt att vara med och sätta dagordningen.

Källa: unf.se

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.