1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Utanförskap och vanmakt breder ut sig bland flyktingar och invandrare. Det anser Emanuel Norén (fp). Därför vill han att kommunen verkar för att svenskar ställer upp som guider för flyktingar.
På måndag väntas Kommunfullmäktige avslå motionen.
Olofström • Publicerad 23 april 2005
Vill integrera. Emanuel Norén säger sig själv vara beredd att ställa upp som invandrarguide. I en motion uppmanar han kommunen att ta tag i frågan. Även om Olofström kommit långt i arbetet med att integrera flyktingar, finns det också problem att ta tag i, tycker Emanuel Norén. Foto: Lennart Cromnow
Vill integrera. Emanuel Norén säger sig själv vara beredd att ställa upp som invandrarguide. I en motion uppmanar han kommunen att ta tag i frågan. Även om Olofström kommit långt i arbetet med att integrera flyktingar, finns det också problem att ta tag i, tycker Emanuel Norén. Foto: Lennart CromnowFoto: Lennart Cromnow

Folkpartisten Emanuel Norén tycker att Olofströms kommun kan göra betydligt mer för att integ-rera invandrare.

-Många flyktingar känner inga svenskar alls, säger han.

Inte ett problem

Ändå finns det människor som vill hjälpa invand-rare att finna sig till rätta i samhället. Emanuel Norén tror att dessa finns även i Olofström.

Ska man tro socialnämnden skapar han ett problem som inte finns.

"Socialnämnden i Olofströms kommun har de senaste åren byggt upp en flyktingorganisation med inriktning på en effektiv och mångfasetterad verksamhet för integration av nyanlända flyktingar", skriver nämnden med anledning av motionen.

Få riktiga jobb

Emanuel Norén håller bara delvis med.

-Kommunen har varit bra på att ordna svenskundervisning och praktikplatser, men det är få som får riktiga jobb.

Socialnämnden påpekar också att den som vill bli kontaktperson för flyktingar kan bli det redan i dag. Det är bara att vända sig till Internationella Huset eller till socialkontoret.

Emanuel Norén tycker i så fall att kommunen måste bli bättre på att informera om den möjligheten.

Kommit ganska långt

Han hoppas och tror att det finns många som vill ställa upp ideellt. Han säger sig själv vara beredd att bli invandrarguide, även om han i dag inte har kontakt med så många invandrare.

Internationella Huset besöker han sällan. Idén till sin motion fick han utifrån de diskussioner som förts inom partiet om hur segregationen kan brytas.

Även om han håller med om att Olofström kommit ganska långt med att integrera flyktingar, finns det också problem att ta tag i, tycker Emanuel Norén.

- Vi har en stor grupp andra generationens invandrare med finska föräldrar. Trots att de är uppvuxna i Olofström talar de finska. Det är viktigt att de lär sig svenska för att de inte ska hamna utanför samhället.

Fotnot: I mars 2003 lämnade Emanuel Norén in sin motion Invandrarguide - ett sätt att förbättra integrationen. I februari i år yttrade sig socialnämnden i ärendet och 5 april föreslog kommunstyrelsen att motionen ska avslås. På måndag fattar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet i ärendet.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.