Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han upplyser om radonfaran

Olofströms centralort, Jämshög, Boafall, Alltidhult, Skälmershult och Rägneboda anses vara särskilda riskområde för radonstrålning.
Ett möte i Folkets hus i går kväll lockade ett 30-tal intresserade som alla ville veta hur och vilka åtgärder som krävs för att minska riskerna för markradon.
Foto: Lena Ehring Informerade villaägarna. Bertil Häggström från länsstyrelsen berättade om faran med radon inför ett 30-tal villaägare i Folkets hus i går kväll. Vissa delar av Olofströms kommun, som vilar på en berggrund av granit och gnejs, anses vara högriskområde med förhöjda värden av radonstrålning.
Foto: Lena Ehring Informerade villaägarna. Bertil Häggström från länsstyrelsen berättade om faran med radon inför ett 30-tal villaägare i Folkets hus i går kväll. Vissa delar av Olofströms kommun, som vilar på en berggrund av granit och gnejs, anses vara högriskområde med förhöjda värden av radonstrålning.
Foto: 

1 000 personer drabbas varje år av lungcancer som kan relateras till markradon. Därför har staten vidtagit rent hälsomässiga åtgärder för att minska förekomsten av radonhalt, som mäts i bequerel, bg, per kubikmeter.

Förr gav staten bidrag åt husägare vars hus hade radonhalter på över 400 bg. Numera ges bidrag på halva saneringskostnaden, dock högst 15 000 kronor, om radonhalten överstiger 200 bg.

Detta var en av flera frågor som ett 30-tal villaägare fick svar på i går kväll. Länsstyrelsens Bertil Häggström började med att berätta en kort historik kring ämnet radon, som på 1500-talet kallades bergssjuka. Han gick sedan över till mer konkreta åtgärder som alla villaägare, som bor i riskområden, kan göra för att mildra strålningen.

- Man är dessutom skyldig att angripa radonhalten om man har barn i huset. Och det är förhållandevis billigt att sanera mot radon jämfört med fukt och mögel, sa Bertil Häggström.

Radon, en radioaktiv ädelgas, försöker nå balans genom att sända ut överskottet genom strålning. Och det är alfastrålarna hos överskottet, "radondöttrarna", som är farligt och som kan orsaka lungcancer, särskild stor är risken hos rökare.

- Ett enkelt tips är att titta över ventilationen där hemma. Ett tips är att installera en nanometer och suga ut radonet med en fläkt. Den åtgärden kostar runt 10 000 kronor, berättade Bertil Häggström.

För de som bygger nya hus rekommenderas att lägga in dräneringsrör ovanför markplattan och på så vis leda ut radonstrålningen. Kostnad? Ungefär 2 000 kronor.

Det första steget som villaägare i riskområden bör göra är en mätning. Mätdosorna kostar 300 kronor och kan beställas på miljö- och byggkontoret. Mätdosorna placeras på två platser i bostaden där ägarna vistas mycket, exempelvis sov- och vardagsrummet. I en tvåplansvilla ska dosornas placeras på vardera våning och mätningen pågår sedan i två månader.

Är mätningarna tillförlitliga? undrade en villaägare.

- Ja, mätdosorna ligger i täta påsar och utsätts inte för radon förrän de öppnas. Dosorna skickas sedan till speciella laboratorium, sa Bertil Häggström.

Gårdagens informationsmöte kunde också ses som ett delmål i regeringens miljömål för år 2020. Då ska ingen byggnad i Sverige kunna påverka hälsan negativt. Senast år 2015 ska samtliga byggnader där människor vistas ofta eller under en längre tid ha en dokumenterat fungerande ventilaton.

christian.hylse@blt.se

0454-342 31

Läs mer