Han skriver om en vård i förfall
– Det var varit väldigt jobbigt att uppleva allt igen, men det känns viktigt att få vara med och berätta om det förfall som pågår, säger han.
Den 10 maj släpps boken Hjälp oss - en antologi om den svenska vårdens förfall.
Från Kiruna i norr till Malmö i söder berättas olika historier, om fall efter fall av missvård och brister inom vården, sammanlagt 12 stycken berättelser.
– Varje år dör 3000 människor inom vården på grund av missvård, det är Socialstyrelsens egna siffror, säger Torbjörn Hammar. Förr eller senare blir vi alla drabbade på ett eller annat sätt.
Torbjörn Hammar har fortsatt kämpa och vill med sitt arbete belysa problemen med bristande kommunikation inom de olika delarna av vårdkedjan, men trots alla försök tycker inte att han fått de svar han vill ha.
– Det har inte blivit bättre, det blir bara värre och värre. Nu är vi mitt uppe i det vi talade om för tre år sedan. Se exempelvis på hur de har det på Sus i Malmö. Överallt dör människor varje dag för att resurserna inte räcker till, samtidigt som det skärs ned och folk blir arbetslösa.
Redaktör för boken är Arvin Yarollahi, läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. I ett pressmeddelande inför boksläppet den 10 maj säger han:
– Vi gick ut på gator och torg för att visa vårt missnöje, men inget hände. Allt flöt som vanligt i vården. Jag bestämde mig därför för att föreviga problemen i skrift.
Torbjörn Hammar är inne på samma linje.
– Nya saker händer hela tiden, det skrivs ett tag om dem, och så faller de i glömska. Genom den här boken kan vi minnas tillbaka och se hur det var. För mig personligen är mitt mål med boken att vården ska bli en stor valfråga nästa år, det går inte att skära mer nu.