Han går i pension efter 44 år på Olofströms Kraft
– Det är fullt upp med möten ända in på slutet. Jag avslutar så många av mina sista arbetsuppgifter som det går. Sedan försöker jag också svara på en del gratulationsönskningar via mejl, säger Jörgen Nilsson.
Det har ju knutits en hel del kontakter med kollegor och samarbetspartner sedan han år 1970 först vandrade in genom dörrarna på kraftbolaget. Då var han en 21–årig nybakad gymnasieingenjör från Torsås som just avslutat lumpen.
– Jag hittade tre tjänster bland jobbannonseringarna. Olofströms Kraft var de första att höra av sig om en arbetsintervju. Så det blev att jag och familjen landade här rätt snabbt, berättar Jörgen Nilsson.
Under de första åren arbetade han med teknisk beräkning av luftledningar för högspänning. "Ett riktigt tråkigt jobb" enligt Jörgen Nilsson själv.
– Det var det (skratt). Jag var ansvarig för att söka drifttillstånd och det var mycket långsamt administrativt arbete. Men med åren sker tekniska lösningar och det utvecklas en viss standard för hur man ska bygga.
Och det är just teknikens framåtrörelse som Jörgen Nilsson pekar på när han redogör hur branschen utvecklats genom decennierna.
– Det är också en stor förändring i och med att vi nu använder markförlagd kabel. Det är lika bra elförsörjning på landet som i staden numera och i dag klarar vi även av strömavbrott mycket bättre.
Annat var det under stormen Gudrun. Då drabbades 10 000 av Olofströms 13 000 invånare av ett omfattande strömavbrott.
– Trots ett gäng ytterst duktiga montörer och medarbetare upptäckte vi snart att våra resurser inte räckte. Vi fick ta hjälp långt utanför länsgränserna. En av mina stora uppgifter var att åka ut till olika samlingslokaler och informera allmänheten om läget.
– Jag fick ta med mig kraftbolagets tekniske chef Per–Ola Svensson som stöd. Det var en rätt hätsk stämning, vilket man klart kan förstå. Det blev en ögonöppnare för hela branschen att vi var tvungna att förstärka elnäten.
I dag känner Jörgen Nilsson att han lämnar ett företag på god kurs som ständigt växer till sin ersättare. Han meddelade sin avgång redan i september förra året. Men eftersom rekryteringen av en ersättare har tagit längre tid än förväntat har Jörgen Nilsson stannat kvar på jobbet något längre än vad han först trodde.
– Jag är i alla fall väl förberedd på pensionen nu, säger han med ett skratt.
Vilka utmaningar väntar nu?
– Först och främst ska jag måla min friggebod. Sedan ska jag försöka ta tag i mitt golfspel som legat i träda några år. Jag tycker om att resa så det blir nog en del av det med.
Jörgen Nilsson om stormen Gudrun
Jag var nere i min sommarstuga i Norje på lördagskvällen när stormen slog till och märkte väl inte av den alltför mycket. Dagen efter snirklade jag mig med bilen hem till Olofström igen men det var först på måndagen när jag körde upp till Kyrkhult som man fick kläm på omfattningen av stormen. "Det låg träd och grenar överallt som gjorde det svårt att hitta elledningarna. Ibland kom våra montörer helt enkelt inte fram till vissa kraftstationer. Vi fick ta en dag i taget."