1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han blickar mot söder

I åtta månader har kommunstrateg Tommy Åhlander suttit på sin stol.
Han är den som ska leda kommunen att vända trenden och få Olofström att öka sin befolkning.
Olofström • Publicerad 5 januari 2006
Växtkraft. Kommunstrateg Tommy Åhlander spår en positiv framtid för Olofström, bland annat genom att orten blickar mot Öresundregionen och etablerar fler kontakter utanför Blekinge. Foto: LENA EHRING
Växtkraft. Kommunstrateg Tommy Åhlander spår en positiv framtid för Olofström, bland annat genom att orten blickar mot Öresundregionen och etablerar fler kontakter utanför Blekinge. Foto: LENA EHRINGFoto: LENA EHRING

I maj tillträdde Tommy Åhlander den alldeles nyinrättade tjänsten som kommunstrateg i Olofström.

Kommunens syfte med tjänsten är att få en sammanhållande koordinator som kan överblicka kommunen ur fler perspektiv

Spindeln i nätet

Tommy Åhlander fick uppdraget och målet är att öka befolkningen och få kommunen att expandera. Han ska vara spindeln i nätet och leda arbetet framåt.

Hur går det?

-Jag tycker att jag fått överblick. Nu gäller det att strukturera och profilera kommunen. Det gäller att lyfta fram något som vi har och som inte alla andra har.

Vad är det?

-Volvo är en stark motor och det finns flera större företag inom tillverkningsindustrin. Volvo är en hävstång. Sedan gäller det att öppna dörren mot Öresundsregionen, se till marknaden mot Själland och Skåne.

Befolkningssiffran pekar på cirka 100 minus i år. Hur ska du kunna vända trenden?

-Varken jag eller någon enskild kan vända trenden själv. Av de 77 kommunerna i södra Sverige är Olofström den kommun som haft sämst befolkningsutveckling under de 30 senaste åren.

Kommunen minskar

Vi har tappat cirka 4 000 invånare under de tre senaste decennierna. Det är denna trend vi vill vända.

Kommunens vision är att öka befolkningen med 50 personer per år.

-Att vända den trenden är tufft. Kommunen har goda förutsättningar, men det kommer att ta tid.

Hur lång tid?

-Visionen är 2010, men det kommer att behövas minst tio år.

Vad har du gjort under dina åtta månader?

-Jag har en känsla av att vi kommit en bit och att vi börjar fokusera. Underlaget är viktigt, att veta hur man ska förhålla sig till olika saker och att hitta en form för hur vi vill jobba. Jag tycker att jag har överblick nu.

Vad kommer du att jobba för härnäst?

-Vi behöver utveckla ett regionbegrepp. Vi måste börja kroka arm med regioner utanför kommunen och utanför Blekinge. Öresundsregionen sägs ha Skandinavens största tillväxtpotensial.

Behöver fler kontakter

-På Själland och i Skåne bor 3,5 miljoner människor. Vi behöver tätare kontakter med denna del. Vi behöver visa upp oss mer och då menar jag inte i form av käcka broschyrer. Kommunen behöver fler partner utanför regionen. Sedan behövs även attraktiva livsmiljöer.

Vad är det som saknas i kommunen ?

-Det behövs fler könsneutrala jobb. Det är en stark mansdominans på arbetsmarknaden. Man får jobba för att få fler tjänsteproducerande företag i Olofström, till exempel inom handel.

Sedan behövs det kommersiella utbudet breddas, och centrum behöver dras ihop och förtätas. Utöver det är väl fungerande kommunikationer A och O.

Finns det några orosmoln?

-Jag kan inte se några. Det har gjorts stora investeringar i näringslivet, Volvo och Thyssenkrupp har aviserat investeringar och stora belopp. Det ger ett uttryck för långsiktig verksamhet.

2006. Vad finns att se fram emot?

-Fortsatt positiv utveckling inom näringslivet som står för sysselsättning i Olofström och ett uppsving för turismen. Livsmiljön kommer att bli mer attraktiv i samband med simhallsbygget och de förändringar av centrum som följer med det.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.