1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hambo ställer upp i SM i jaktprov

Sexårige hamiltonstövaren Hambo från Vilshult har tagits ut till SM i jaktprov. I början på november ger han sig i väg till Gotland tillsammans med husse Marcus Nilsson.
- Går vi vidare där väntar tävlingar i Gnesta en månad senare. Där bestäms det om Hambo ska bli bäst i Sverige, säger Marcus.
Olofström • Publicerad 22 oktober 2001
Foto: CARINA LODGE Till SM. Hamiltonstövaren Hetseryds Hambo har kvalificerat sig till SM i jaktprov tillsammans med husse Marcus Nilsson.
Foto: CARINA LODGE Till SM. Hamiltonstövaren Hetseryds Hambo har kvalificerat sig till SM i jaktprov tillsammans med husse Marcus Nilsson.Foto: 

I förra veckan blev Hetseryds Hambo, som hunden egentligen heter, bäst i en klubbtävling arrangerad av stövarföreningen i Skåne-Blekinge.

Enligt Marcus Nilsson var det en helt oväntad seger.

- Vi vann över förra årets SM-vinnare.

Segern gör att Marcus Nilsson bedömer chanserna som stora att det ska gå bra för Hambo i de kommande tävlingarna.

Som vid en jakt

- Men man vet aldrig. Det handlar ofta om dagsformen i sådana sammanhang.

Blir Hambo jaktchampion vid SM-tävlingarna kan han i fortsättningen kallas utställningschampion.

Bedömer egenskaper

Ett SM av det här slaget går till som vid vilken jakt som helst. Hundarna ska driva under så lång tid som möjligt. Helst i 120 minuter, säger Marcus Nilsson.

- Men så bedöms de också i 12 egenskaper, bland annat sök, kontakt, skall och lydnad.

Marcus Nilsson har haft Hambo sedan hunden var valp. I dag har han ytterligare två hamiltonstövare, Madastigens Jäger, två år, och minstingen Hjälmodalens Diana, bara fyra månader gammal.

Hundarna upptar en stor del av hans fritid, och ibland mer än så.

Då måste han ta ledigt från sitt arbete som chef för Föreningssparbanken i Broby och Sibbhult.

Driver på hare

Hambo driver enbart på harar, och det är han mycket duktig på, enligt husse. Dessutom är Hambo jämn, även under svåra förhållanden. En ytterst vänlig och snäll hund.

Marcus Nilsson säger att han uppskattar den här formen av jakt för att den är så social. Det går att prata, man kan grilla korv, och man behöver inte skjuta varje gång.

- Oftast är det faktiskt haren som vinner.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.