1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Halt väglag ger EBP klirr i kassan

Is och glashala vägar bekymrar inte EBP.
Tvärtom.
Olofström • Publicerad 11 januari 2002
Foto: BETTINA BETTENHAUSEN Fullt upp .Under 1998 tvingades EBP varsla om uppsägning. En av anledningarna var att de milda vintrarna gav för lite jobb. Denna vinter är det tvärtom och Fredrik Bengtsson och hans kollegor har mycket att göra.
Foto: BETTINA BETTENHAUSEN Fullt upp .Under 1998 tvingades EBP varsla om uppsägning. En av anledningarna var att de milda vintrarna gav för lite jobb. Denna vinter är det tvärtom och Fredrik Bengtsson och hans kollegor har mycket att göra.Foto: 

Avåkningar och krockar ger i stället företaget mer att göra. Eftermarknad Bilplåt, EBP i Olofström, som tillverkar reservdelar i plåt för Volvobilar, har märkt av en större efterfrågan på sina produkter den senaste tiden.

Ju fler plåtskador som bilar råkar ut för desto mer måste EBP tillverka. Halkan har känts av i form av fler beställningar på delar.

Över hela världen

- Vi gick på julledighet vecka 51. När vi kom tillbaka en vecka senare hade det blivit en kraftig ökning, berättar Dennis Eliasson, produktionschef på EBP.

Företaget tillverkar reservdelar i plåt till alla Volvobilar i hela världen.

- Krockar du med en Volvo i USA kommer reservdelen härifrån, säger Dennis Eliasson.

Företaget har växt. Vid starten 1997 fanns ett 40-, 50-tal anställda, nu arbetar 160 personer på EBP. Och produktionen går på högvarv. Varje vecka lämnar ungefär 50 000 reservdelar fabriken. För att visa hur viktig tillverkningen är ska Dennis Eliasson och ett par av de EBP-anställda som i vanliga fall jobbar på logistikavdelningen att jobba extra ute i produktionshallen i helgen.

- Vi hoppar in och jobbar extra, säger han.

Det är främst länder som inte är vana vid den kyligare väderleken som ger klirr i kassan åt företaget.

Tar snabbt slut

- Som till exempel hagelstormar i Grekland. Det är de inte så vana vid. När vädret slår om smäller det överlag och deras lager av reservdelar tar ofta slut snabbt. När det händer på flera ställen i världen samtidigt, märks det hos oss. Andras olycka är vår lycka, säger Dennis Eliasson, som gärna tycker att det kalla vädret kan hålla i sig.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.