1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Halda äldsta motivet

Västra Blekinges Vykorts-klubb hade i går kväll sitt höstmöte och medlemmarna passade på att kora äldsta vykortet.
Gert Isaksson avgick med segern tack vare sitt kort från Haldafabriken i Svängsta anno 1898.
Olofström • Publicerad 4 november 2005
Äldst. Gert Isaksson hade kvällens äldsta vykort. Det är daterat 1898 och föreställer Halda fickursfabrik i Svängsta. Foto: Kristian Pedersen
Äldst. Gert Isaksson hade kvällens äldsta vykort. Det är daterat 1898 och föreställer Halda fickursfabrik i Svängsta. Foto: Kristian PedersenFoto: Kristian Pedersen

Det är kallt i IOGT-lokalen i Näsum. Värmepannan klarar inte riktigt av att stänga ute den disiga novemberkvällens kyla och några av medlemmarna i Västra Blekinges Vykorts-klubb sitter med jackan på.

Klubben har kallat till höstmöte och under kvällen ska det äldsta vykortet koras. Många av de 27 närvarande gör anspråk på att ha det äldsta kortet i sin samling, men i slutändan kan ingen matcha Olofströmsbon Gert Isakssons kort från Halda Fickursfabrik daterat 1898.

Vykortssamlandet har brett ut sig kraftigt i västra Blekinge de sista åren och mest explosionsartat har det varit i Sölvesborg. Prisutvecklingen på gamla vykort från Sölvesborgsbygden har slagit rutinerade samlare med häpnad men nu kan det vara på väg att lugna sig.

-Nu har det nog nått toppen. Det var samma fenomen i Borås för några år sedan. Det blir så om det är många samlare i en liten bygd, säger klubbens ordförande Keith Falk.

Kvällen till ära har också Kristianstads vykortsklubb bjudits in och flera skåningar har slutit upp. Bland de tillresta finns en verklig veteran, Evert Karlsson från Nosaby, som har samlat i 35 år. För honom började det med en inropad samling på auktion.

-Jag blev intresserad och sedan har det fortsatt, säger Evert Karlsson som tycker bäst om gamla helgkort, gärna med änglar.

-De står inte högt i pris, men det betyder inget, säger Evert Karlsson som inte vet hur många kort han egentligen har.

Han uppskattar vackra kort och förstår inte de samlare som mest intresserar sig för poststämplar. Med andra ord kommer han att få svårt att hävda sig nästa gång klubben har möte. Då ska nämligen det fulaste kortet koras.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.