1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Glad kursstart på Yrkeshögskola Syd

Det är idel glada miner på Yrkeshögskola Syd nu när det nya läsåret kör igång. Inte nog med att eleverna står på kö för att börja där, målet att öka andelen kvinnliga elever har lyckats.
Olofström • Publicerad 1 september 2001
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM 40 procent kvinnor. Andelen kvinnliga elever på Yrkeshögskola Syd ökar. I år är de drygt 40 procent, vilket glädjer utbildningsledare Anders Cohn. Tre av de nya eleverna är Josefin Henriksson, Magdalena Jelcic och Linda Björkman.
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM 40 procent kvinnor. Andelen kvinnliga elever på Yrkeshögskola Syd ökar. I år är de drygt 40 procent, vilket glädjer utbildningsledare Anders Cohn. Tre av de nya eleverna är Josefin Henriksson, Magdalena Jelcic och Linda Björkman.Foto: 

På många andra tekniska utbildningar är det för få elever som söker. Men på Yrkeshögskola Syd finns inte det problemet.

- Förut har vi inte täckt de platser vi har haft riktigt, men i år är det inga problem, säger utbildningsledare Anders Cohn nöjt.

40 nya platser

Utbildningarna inom Yrkeshögskola Syd bedrivs i Hässleholm eller Olofström. Skolan fick till det här läsåret 40 nya utbildningsplatser. Totalt har man nu 160, varav hälften finns i Olofström.

Utöver det har skolan också fått ytterligare 13 platser från Blekinges Yrkeshögskola eftersom de på grund av för få sökanden inte kom igång med en utbildning som det var tänkt.

För drygt ett år sedan hoppades Anders Cohn att yrkeshögskolan med tiden skulle få 30 procent kvinnliga elever. Det målet har redan uppnåtts med råge.

- Nu är vi uppe i 42 procent! Flest kvinnor har vi på design & konstruktion, men inte på någon av utbildningarna har vi färre än 25 procent kvinnor.

"Tjejkväll"

Att yrkeshögskolan har fått så många nya sökanden beror på flera saker, menar Anders Cohn. Att utbildningarna är på två år, att andelen elever som får jobb är hög samt otaliga studiebesök på skolan är några av förklaringarna. Att fler kvinnor sökt beror troligtvis också på den "tjejkväll" som anordnades på skolan i våras.

Josefin Henriksson och Linda Björkman ska läsa produktionsteknik, medan Magdalena Jelcic ska läsa automation. De framhåller alla tre fördelen med att den eftergymnasiala utbildningen finns på hemmaplan och att den inte är längre än två år.

"Mer intressant"

- Jag läste barn och fritid på gymnasiet och har sedan arbetat inom hemtjänsten. Nu har jag kommit fram till vad jag vill jobba med. Att till exempel bli arbetsledare låter intressant, säger Josefin Henriksson.

Linda Björkman som gick ekonomisk på gymnasiet valde produktionsteknik med baktanken att det är få kvinnor som söker den.

"Lättare att få jobb"

- Det gör det lättare att få jobb efteråt, säger hon.

Linda Jelcic läste handel och kontor på gymnasiet och har sedan jobbat på restaurang. Att det blev yrkeshögskolan nu ser hon som ett naturligt steg vidare i yrkeslivet.

- Det gäller att planera inför framtiden. Jag vill ha ett bra jobb, vi får se vad den utbildningen leder till.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.