1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Givande länsmuséidag

En länsmuseidag kan ge mycket. Fråga bara Stig Einarsson och Lillemor Nasfi Lindgren.
De upptäckte att de hade en gemensam nämnare i huset där Essies café låg.
Olofström • Publicerad 10 november 2003
Diskuterar husminnen. Hembygdsälskarna Lillemor Nasfi Lindgren samt Stig och Inga Einarsson pratar om huset som ska bli nytt församlingshem i Jämshög. Foto: Bo Åkesson
Diskuterar husminnen. Hembygdsälskarna Lillemor Nasfi Lindgren samt Stig och Inga Einarsson pratar om huset som ska bli nytt församlingshem i Jämshög. Foto: Bo ÅkessonFoto: 

Över en uppslagen bok från 1940-talet pågår en intensiv diskussion. Boken är "Sveriges bebyggelse" för Blekinge län och på den uppslagna sidan står det om huset där Essies café låg. Runt boken står Lillemor Nasfi Lindgren, Stig Einarsson och hans fru Inga.

Av en slump har Stig Einarsson och Lillemor Nasfi Lindgren just upptäckt att de har gemensamma husminnen.

- Gården byggdes 1829 av min farfars morfar, berättar Lillemor Nasfi Lindgren.

- Jag bodde i huset från 1935 till 1945, säger Stig Einarsson.

I sin ägo har Lillemor ett gammalt foto från 1840-talet, nu pågår diskussionerna om vad som fanns kvar av de saker som syns på fotot när Stig bodde i huset.

- På fotot finns bland annat en stor gjutjärnskruka, Stig säger att den fanns där på 1930-talet, men numera är den borta, säger Lillemor Nasfi Lindgren.

Det hus som finns kvar i centrala Jämshög i dag och är på god väg att bli kyrkans nya församlingshem var från början en köpmansgård. Själva affärsbyggnaden är riven, men mangårdsbyggnaden står kvar. Lillemor som jobbar inom kyrkan ser fram emot att få arbeta i huset som hennes släktingar byggde på 1800-talet.

- Det ska bli extra roligt att jobba där, just på grund av det.

Länsmuseidagen var välbesökt. En strid ström av hembygdsälskare tog chansen att titta på de samlingar som Blekinge museum hade plockat med sig till hembygdsgården.

Klipparkiv, fotoarkiv, fornlämningsregister och kartor låg utlagda på borden inne i salen. Museipersonal svarade på frågor om hur gamla föremål skulle vårdas och den som ville kunde även ta en titt på vackra gamla julträd tillverkade runt om i Blekinge.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.