1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Friåret gav henne en unik möjlighet

Friåret gav Tuija Finnilä en möjlighet att våga satsa.
Nu har hon sagt upp sig från Volvo och satsar all tid, energi och ekonomi i den egna plantskolan i Kyrkhult.
Olofström • Publicerad 11 januari 2006
Tog steget. Tuija Finnilä tog friår, vågade satsa på eget och lämnar nu sin fasta anställning på Volvo. Foto: Bo Åkesson
Tog steget. Tuija Finnilä tog friår, vågade satsa på eget och lämnar nu sin fasta anställning på Volvo. Foto: Bo ÅkessonFoto: Bo Åkesson

Sedan februari förra året har hon inte varit ledig en enda dag. Trots detta tycker Tuija Finnilä att hon har mer tid för den femåriga dottern Jenna.

-Nu jobbar jag här hemma och även om jag jobbar kan hon komma ut och vara med, så fungerade det ju förr i tiden, säger Tuija Finnilä och pratar entusiastiskt om sin plantskola, om framtida satsningar, om känslan av att styra sig själv och om sina plantor.

Ovanliga växter

I handelsboden står blommande orkidéer av alla slag, gröna växter och exotiska plantor.

-Jag har valt att satsa på sådana plantor som normalt inte finns på plantskolor. Sådana växter som trädgårdsentusiaster får släpa med sig hem efter en resa, säger hon och pekar på ett taggigt apträd som kommer från betydligt soligare breddgrader, men som klarar det svenska klimatet.

För Tuija Finnilä har friåret varit en stor chans och hon hoppas att alla som känner att de vill prova på något annat ska ta våga ta chansen när den erbjuds. Tuija Finnilä jobbade under många år på Volvo, bland annat som utlastningschef och som administratör assistent.

För fyra år sedan började hon sälja sticklingar som hon drivit fram. På så sätt påbörjades den verksamhet som hon numera ägnar hela sin tid åt. Sedan dess har både plantskolan och hon utvecklats.

Numera beställer hon exotiska blommor från andra sidan jordklotet, samtidigt som hon tar fram egna sticklingar, fördjupar sig i orkidéernas artrika värld och hjälper unga familjer att planera trädgårdar.

Friåret var avgörande

-Jag har fullt upp att göra hela tiden. Sedan oktober har det varit cirka 20 kunder här om dagen, säger Tuija Finnilä, som menar att friåret har varit avgörande för att hon skulle kunna bygga upp den kundkrets som hon har i dag.

-Det krävs att man är här under dagtid och finns på plats de dagar som kunderna önskar, säger hon och berättar att hon det senaste året satsat varenda krona på plantskolan.

-Det har blivit några hundra tusen, men jag är inte orolig att det inte ska gå, säger hon och pratar om framtida investeringar som bland annat kommer att läggas på ett nytt stort växthus.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.