1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Från boxare till uppfinnare

Olofströmssonen Vesa Koskela, OS-femma i weltervikt i Los Angeles 1984, har fått pris för sin uppfinning, det smarta skohornet.
Nyligen tilldelades han "Invention of the year 2001 award" på British Invention show.
Olofström • Publicerad 22 januari 2002

Idén till det smarta skohornet fick Vesa Koskela när han för några år sedan satt på långflygning. När han skulle ta på sig skorna igen hade fötterna svullnat.

- Jag lade händelsen på minnet och tog fram idén igen när jag gick en uppfinnarutbildning i Grimslöv, berättar Vesa Koskela från Stockholm, där han numera är bosatt och där han driver egen firma.

I februari 1998 var produkten klar och i mars fick han sin första order, 40 000 skohorn till den finländska skokedjan K-Kenkä.

- Det kändes helt fantastiskt. Innan dess hade jag haft stora förhoppningar om att utforma en speciell stekpanna, men när det inte gick som jag tänkt mig, måste jag ju göra något annat.

Nu har detta "något", ett skohorn i plast i kontokortsstorlek, redan sålts i 1,5 miljoner exemplar. Just nu är en affär på 850 000 skohorn till ett av Europas största flygbolag på väg att slutföras.

Det är KLM som vill ha skohorn till sina affärsklassnecessärer. Just nu letar Vesa Koskela efter ett passande företag som vill marknadsföra sig på kortets sidor. Han tror att kortet även kan bli intressant för exempelvis hotellkedjor.

- Kortet kan användas både som nyckel och som skohorn, dessutom kan man programmera kortet så att nyckelfunktionen avregistreras när gästen checkar ut. Förhoppningen är då förstås att gästen ska behålla skohornet i plånboken med hotellets namn.

Vesa Koskela har i dag patent på "Shoecard" i USA, Sverige och Norge, men han söker även i andra länder. Hittills har materialet varit plast och produkten har tillverkats i Motala.

- Jag har funderat lite på att producera den i stål också. Det blir i så fall en exklusivare variant än den tidigare.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.