1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fotoapparaten var entidig form av franchise

Polyfoto, en gång en kedja av fotobutiker, var också ett danskt kamerasystem med franchisingmodell. Flera butiker behöll namnet långt efter att kamerasystemet slutade att användas.
Olofström • Publicerad 5 juli 2013
Olika porträtt. Nils-Harald Ottosson visar upp glasplåten och ett porträttark från en bildserie som Polyfoto-kameran har tagit. Alla 48 porträttbilder är olika.
Olika porträtt. Nils-Harald Ottosson visar upp glasplåten och ett porträttark från en bildserie som Polyfoto-kameran har tagit. Alla 48 porträttbilder är olika.Foto: Anders Ståhlberg
Betala per klick. Kameran Polyfoto var ett danskt fotosystem som tog 48 bilder på samma glasplåt. Kameran hyrdes av fotohandlarna som fick betala per exponering.
Betala per klick. Kameran Polyfoto var ett danskt fotosystem som tog 48 bilder på samma glasplåt. Kameran hyrdes av fotohandlarna som fick betala per exponering.Foto: Anders Ståhlberg

Kameran, Polyfoto, är stor som ett mindre badrumsskåp med en stor lins på fronten och en vev på den ena kortsidan.

Det är en sinnrik apparat för sin tid och den fanns hos många svenska fotohandlare. Kameran tog en serie av bilder som alla exponerades på samma glasplåt. En kund kunde gå in i fotoaffären, fotografera sig och få en karta med 48 porträtt. Och alla 48 bilder är olika.

Nils-Harald Ottosson, vid Kameramuseet förklarar hur Polyfoto-kameran fungerar.

–?Varje gång man vevar veven så tar kameran en exponering. Sedan kan den som blir porträtterad byta position, säger Nils-Harald Ottosson.

–?Mekaniken i maskinen flyttar glasplåten mellan exponeringarna och placerar den i läge för nästa tagning. Samtidigt klickar ett litet räknevärk i kameran som har koll på hur många bilder som har tagits.

Polyfoto var en dansk uppfinning och ett tidigt franchisesystem. Kameran hyrde fotohandlarna och ett par gånger om året kom en kontrollant som läste av räkneverket i kameran. Fotohandlaren fick betala en summa som baserade sig på antalet tagna bilder.

Fotohandlarna förband sig att ha varumärket Polyfoto skyltat inne i butiken, i sina annonser och utanför butiken. Det fanns flera fotohandlare i?Blekinge med Polyfoto-skylten ovanför sin butiksdörr. Många hängde kvar långt efter det att Polyfoto-systemet hade slutat existera. Den kamera som finns på Kameramuseet kommer från Ifwarssons Polyfoto i Karlshamn och är från 1938.

Anders Stålberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.