1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Första gasbilen är såld

I går blev Anders Lind en av de första i länet att köpa en biogasbil. Att den kostade honom betydligt mer än en vanlig bil i samma klass bekymrar honom inte.
-Bensin är inte hållbart i längden, motiverar han sitt köp.
Olofström • Publicerad 16 november 2005
Först ut. I går blev Anders Lind en av de första i länet att köpa en biogasbil. Foto: Lennart Cromnow
Först ut. I går blev Anders Lind en av de första i länet att köpa en biogasbil. Foto: Lennart CromnowFoto: Lennart Cromnow

Anders Lind har under de senaste åren kört en Volkswagen Golf. När det nu var dags att byta ville han gärna göra ett miljövänligt val. Möjligheten finns att Olofströms kommun kommer att subventionera biogasbilar i framtiden, men Anders Lind var inte beredd att vänta med sitt köp.

165900 kronor betalade han för sin splitternya Fiat Punto Bipower. En vanlig femdörrars Fiat Punto kostar 55000 kronor mindre. Å andra sidan kan biogasbilen i längden bli billigare i drift. För Ericssons Bil var det den första sålda biogasdrivna bilen.

-I en del storstäder är det gratis att parkera med biogasbil och i Stockholm behöver man inte betala när man åker igenom biltullarna, säger Anders Lind.

Hans nya Fiat är utrustad med en gastank som räcker i 26 mil. När gasen tar slut kopplar motorn över till bensindrift. Så, även om det än så länge inte är så tätt mellan tankställena, behöver Anders Lind knappast riskera att bli stående vid vägkanten.

Den nya biogasmacken i Olofström väntas bli klar vid årsskiftet och redan nu går det att tanka där i en provisorisk tank.

Anders Lind bor i Olofström och är verkstadsarbetare på Volvo. Men dit tänker han inte ta med sin nya Fiat.

-Det är viktigt att använda bilen med förnuft, säger Anders Lind som istället väljer att cykla till jobbet.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.