1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Församlingshem till salu

Till salu. Den skylten kommer strax upp framför Jämshögs gamla församlingshem.
I tisdags klubbade kyrkofullmäktige beslutet att sälja.
Olofström • Publicerad 10 november 2005
Till salu. Jämshögs gamla församlingshem söker ny ägare. Foto: SANNA NILSSON
Till salu. Jämshögs gamla församlingshem söker ny ägare. Foto: SANNA NILSSONFoto: SANNA NILSSON

-Det skulle bli en bra bostad eller en bra lokal för annan verksamhet. Vi har ingen nytta av det längre, säger Alf Carlstedt, förvaltningschef hos Jämshögs församling.

Överflödigt

I oktober stod det nya församlingshemmet på Bygatan klart. Nu har verksamheten där kommit i gång och det gamla församlingshemmet är överflödigt. Därmed tycker ett enat kyrkofullmäktige att det är dags att göra sig av med det gamla.

-Det har inte varit kontroversiellt. Nu får kyrkorådet i uppdrag att skaffa en mäklare, säger Alf Carlstedt.

En lång process

Redan för 20 år sedan väcktes frågan om församlingen skulle lägga ner omfattande resurser på en större renovering eller om de skulle se sig om efter ett annat alternativ.

-Det har varit en lång process. Vi har sagt att vi antingen behövt renovera eller sälja och sedan har tiden gått, säger Alf Carlstedt.

Beläget på en kulle

En av anledningarna till att församlingen valt att bygga ett nytt församlingshem är att det gamla församlingshemmet ligger högt beläget på en kulle, vilket försvårar tillgängligheten för äldre och handikappade. Det ligger även en lite längre bit från kyrkan och det kök som i dag finns skulle behöva en renovering för att passa en offentlig verksamhet. Huset byggdes 1921 och är i grunden ett trähus som numera är klätt i puts. Den totala ytan ligger på 390 kvadratmeter och tomten omfattar 17000 kvadratmeter.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.