1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Trots att Olofströmsbon uppgav att han hade f-skatt var hans företag varken registrerat eller deklarerat för. Pengarna gick rakt in på hans konto utan att beskattas. Nu får han betala hundratusentals kronor i efterhand.
Olofström • Publicerad 11 oktober 2007

Den nu 48-årige mannen hade ett eget företag mellan åren 2003 och 2005. Enligt beräkningar gjorda av Skatteverket i år hade han under dessa år intäkter på ungefär 1,4 miljoner.

48-åringen undanhöll inte bara dessa intäkter i firman från Skatteverket. Han berättade över huvud taget inte att han bedrev en enskild näringsverksamhet och inte heller upprättade han någon bokföring.

Broderns konto Flera faktorer gör dock att Skatteverket kan konstatera att det är Olofströmsbon som har drivit det aktuella företaget. Bland annat är hans personnummer uppgivet som firmans registreringsnummer på 16 fakturor.

På fakturor som skickats ut är också ett bankgironummer angett som var knutet till 48-åringens bankkonto. Ingen av inbetalningarna via bankgirot finns med i mannens eller hans dåvarande frus deklarationer.

När betalningarna till detta konto upphörde började det i stället göras insättningar på ett konto som stod på 48-åringens bror. Men 48-åringen hade dispositionsrätt till broderns konto och han medger själv att brodern inte använt kontot utan bara tagit ut pengar på hans uppmaning.

Kräver skatt Skatteverket begär nu in skatt på den del av intäkterna som inte beräknas ha gått till omkostnader för bland annat material och personal. Mannen ska skatta för inkomster på drygt 300 000 kronor. Han krävs också på cirka 350 000 kronor i utgående moms.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.