1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Förberedelser för dricksvatten igång

Förberedelserna inför övergången till dricksvatten från Bromölla är i gång. Under sommaren har markundersökningar vid den gamla banvallen mellan orterna gjorts. Förhoppningen från Bromölla energi och vatten AB är att grävarbetena ska vara i gång till våren.
Olofström • Publicerad 25 juli 2013
Foto: 

Planen är att dra de nya dricksvattenledningarna bredvid gamla banvallen, där det numera är en gång- och cykelväg. För att kunna specificera i upphandlingen vad som krävs har markundersökningar gjorts.

I november är det tänkt att upphandlingen ska göras.

– Det är ett rätt omfattande material som krävs för upphandlingen, det är mycket planering som ska göras, säger Anders Johnsson, va-chef på Bromölla energi och vatten.

Bromölla håller också på och planerar inför den nya vattendom som behövs när uttaget per dygn ökar. 2015–2016 ska allt vara klart och Bromöllavattnet kommer rinna i varje Olofströmsbos kran.

Fullmäktigebeslutet om att ta dricksvattnet från Bromölla är visserligen överklagat, men förberedelsearbetet har inte avstannat för det, utan går åtminstone för Bromöllas del vidare som planerat.

– Vi borrar nya brunnar i Bromölla och kontrollerar råvattenurtaget genom provpumpningar. Det finns privata brunnar i området, vi måste se till så det inte påverkar dem. Jag tror vi ska vara klara att ansöka om en ny vattendom i höst, sedan kan det ta runt ett år innan den är klar, säger Anders Johnsson.

Beslutet i Olofström att ta dricksvattnet från vattentäkten under Kristianstadsslätten i stället för nuvarande uttag i Halen har diskuterats sedan över ett år tillbaka.

Frågan delade partierna, men då S har majoritet har oppositionen inte nått framgång i sitt motstånd. Fullmäktigebeslutet i våras har överklagats på flera håll. Vattenuttaget i Halen ska vara kvar i reserv även i framtiden, har Olofströms ledning beslutat.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.