1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fantastisk finsk festival

Taivaallinen ilta, en fantastisk kväll, så sammanfattades den finska höstkonserten i Folkets hus.
Konserten, som avslutades med dans på lördagskvällen, lockade över 300 finländare från hela södra Sverige.
Och 150 av dessa tappade andan då sångerskan Reija Kortet steg upp på scen.
Olofström • Publicerad 13 oktober 2003
Foto: Christian Hylse Dragplåster. Stora artister behöver inget efternamn. Som den populära Ulla-Jaana till exempel. Hon var en av många artister som uppträdde under årets finska höstkonsert i Olofström. Konserten lockade finländare från hela södra Sverige.
Foto: Christian Hylse Dragplåster. Stora artister behöver inget efternamn. Som den populära Ulla-Jaana till exempel. Hon var en av många artister som uppträdde under årets finska höstkonsert i Olofström. Konserten lockade finländare från hela södra Sverige.Foto: 
Foto: Christian Hylse Tangostjärna. Reija Kortet, finsk tangostjärna, fick 150 män att tappa andan under lördagens finska höstkonsert i Folkets hus.
Foto: Christian Hylse Tangostjärna. Reija Kortet, finsk tangostjärna, fick 150 män att tappa andan under lördagens finska höstkonsert i Folkets hus.Foto: 

Alla pratar finska. Biblioteket har stängt för dagen och utanför Folkets hus står två finsktalande kompisar från Helsingborg. De blossar bekvämt på var sin cigarett och klockan är fem i tre och snart ska Jorma Rintamäki, dagens konferencier, inleda höstkonserten med några väl valda ord.

Som jag naturligtvis inte begriper.

Först presenteras dagens husband och det börjar med en gitarrist och en frisyr som påminner om en mycket trött måndagsmorgon. Jorma Räntimäki visar vad han menar genom att dra skogshuggarnäven genom håret och säga någonting som slutar med "Kammi". Kanske menar han att gitarristen borde kammat sig innan han gick på kalas. Publiken skrattar högt och länge. Jorma Räntimaki rör inte en min. Här snackar vi karg, finsk humor på högsta nivå.

Finnar mer rakt på sak

Många finländare tycker att vi svenskar är omständliga. Här ska allt diskuteras och alla ska få säga sitt och en beslutsgång måste passera elva konferensrum innan någon slår klubban i mahognybordet. Våra finska vänner gapar inte högt och mycket i onödan. Vi har våra dansband. De har sin tango, Finlands svar på bluesmusiken.

Till höstkonserten i Olofström har finska föreningen, finska PRO och finska kören lockat hit två artister som är mycket välkända i Finland, Ulla-Jaana och Reija Kortet, semifinalist under Tangomarknaden i Seinäjoki för två år sedan.

Gubbar tappar andan

När Reija Kortet stiger upp på Folkets hus-scenen sammanfattar Jorma Rintamäki läget bara genom att använda fem ord.

- Nu tappade 150 gubbar andan.

Och Reija Kortet sjunger en tango lika sorgsen som vacker.

- Tango är eld, spänning, saknad och dramatik. Framför allt är det mycket känslor när finnarna sjunger tango, säger en vänlig dam som hjälper BLT:s utsände språknomad med översättningen.

Den finska tangon föddes långt före andra världskriget, men det var under de finska krigen, vinterkriget och fortsättningskriget, som tangon utvecklades och blev nationens tröst i en svår tid.

I dag är läget annorlunda i Finland, men tangon finns kvar och den årliga Tangomark- naden i Seinäjoki besöks av 100 000 finländare varje år.

Till Olofström kom inte fullt så många tangovänner, men de som åkte bil eller buss till byn fick vara med om en helafton fylld med hjärta, lust och smärta. Artisterna avlöste varandra på scenen och först vid ett på natten var årets finska höstkonsert över.

Hoppas på fortsättning

Förhoppningsvis blir det en fortsättning nästa år. Inte minst eftersom arrangemanget är det enda av sitt slag i södra Sverige.

- Det kostar en del att ta hit alla artister och hade vi bara arrangerat konserten hade vi aldrig gått med vinst. Det är dansen som räddar oss från förlust, säger Voitto Heikura, ordförande i finska föreningen.

Och samtidigt sjunger Ulla-Jaana, ikonen som likt Carola, Elvis och Kylie inte har något efternamn, om känslor som slocknar och om kärlek som tynar men aldrig försvinner bara för att en person slutar älska och i mörkret sitter 300 finska själar och håller andan i oktober månads mörka timme.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.