1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Facket får del av vinsten när Fritzatorpet säljs

Det fanns en klausul i avtalet mellan Volvos personalstiftelse och Leo Dugala när det skrevs för tre år sedan.
- Om anläggningen säljs inom en tioårsperiod får vi en del av vinsten, säger Nils-Arne Håkansson, SIF-klubben på Finnveden..
Olofström • Publicerad 19 april 2003

Nils-Arne Håkansson var medlem av SIF-klubben på Volvo och deras representant när avtalet skrevs 2000. Numera arbetar han hos Finnveden.

Han bekräftar att det finns en klausul i avtalet med Leo Dugala. Uppgörelsen innebar att Leo och Ana Dugala köpte Fritzatorpets byggnader och marken de står på för en krona och att Volvo samtidigt sålde marken runt omkring till Olofströms kommun för samma summa.

Vinstklausul skrevs in

För att undvika att anläggningen såldes efter bara några år skrevs det in i avtalet att hela vinsten vid en eventuell försäljning skulle tillfalla de nya ägarna först efter 10 år.

- Leo Dugala kan sälja anläggningen i dag om han vill, men då kommer de fackliga organisationerna som var med och skrev på avtalet på dåvarande Volvo att få ta del av vinsten, säger Nils-Arne Håkansson.

Tidigare i veckan offentliggjorde Leo Dugala att han har för avsikt att sälja Fritzatorpet för 16 miljoner kronor. Han har en intressent, som dock vill vara anonym innan affären är i hamn.

- Försäljningen kom som en överraskning för mig, men nu får vi förstås vara med och bevaka vad som händer, säger Nils-Arne Håkansson. Det är möjligt att vi måste anlita någon företagsjurist för att få veta exakt hur mycket som investerats i anläggningen under den här tiden. I dag kan jag inte säga hur stor summan för vår del skulle bli.

Personalstiftelse är borta

När Leo Dugala övertog Fritzatorpet hade Volvos personalstiftelse, som ägde anläggningen, försökt sälja den under många år.

Underhållet och driften kostade företaget 600 000 kronor om året och det var man inte längre beredd att betala. Företaget var stiftelsens enda inkomstkälla.

Personalstiftelsen på Volvo finns inte längre. Den likviderades vid årskiftet, berättar Nils-Arne Håkansson.

- Det fanns då 200 000 kronor som fördelades mellan de olika organisationerna. Så kommer det att bli också efter en försäljning av Fritzatorpet, säger han.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.