1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ensam om turismstrategi i länet

Olofström får en guldstjärna för god turismstrategi. Kommunens turistverksamhet är ensam i Blekinge om att ha en genomarbetad turismstrategi.
Olofström • Publicerad 11 januari 2007
Foto:Bo Åkesson Får guldstjärna. Loris Andersson på Turistbyrån i Olofström är delaktig i att kommun och näringsliv utvecklat gemensamma strategier för att stimulera till ökad turism.
Foto:Bo Åkesson Får guldstjärna. Loris Andersson på Turistbyrån i Olofström är delaktig i att kommun och näringsliv utvecklat gemensamma strategier för att stimulera till ökad turism.Foto: 

- Visst är det viktigt med en turismstrategi. Frågar man ett företag så är strategin avgörande för om företaget ska överleva eller inte, säger Loris Andersson på Turistbyrån på Brocentrum i Olofström.

I en undersökning som Förtur, Föreningen turism i Sverige, gjort framkommer att Olofström är den enda kommunen i Blekinge som har en tydlig strategi för hur kommunens turism ska utvecklas.

Saknar strategi Nio av tio av landets kommuner tror att turismen får ökad betydelse när det gäller antalet arbetstillfällen de närmaste fem åren. Trots detta saknar fler än hälften av kommunerna i landet en strategi för hur de ska utveckla turistnäringen.

En turismstrategi visar att kommunen vill ta tillvara på turismens möjligheter till sysselsättning och ökade skatteintäkter.

- Turismen kan få en stor betydelse för en kommuns ekonomi och kan skapa nya arbetstillfällen. Olofströms kommun får en guldstjärna i kanten för att de tagit fram en strategi för hur turismen ska kunna utvecklas, säger Eva Hedenström, vd på Förtur.

Sedan 2004 anlitar kommunen Brocenter för att ta hand kommunens turismärenden. För detta betalar kommunen årligen 850 000 koronor. I gengäld sköts allt som relaterar till turism och turistservice, av Brocenter.

Turismbrygga Loris Andersson tror att detta bidrar till att turistnäringen utvecklas och tas på större alvar.

- Kommunen i sig kan bara sätta upp mål för hur många besökare de önskar ska komma, hur många övernattningar som ska göras inom kommunen. Men de kan inte gå in och peta i de privata företagen som jobbar med besöksnäring. Det kan däremot vi göra, säger Loris Andersson som tycker att Brocenter fungerar som en brygga mellan företagarna, kommunen och turisterna.

- Hur besöksstatistiken ser ut är helt beroende av de företag som finns i kommunen och hur de jobbar, säger Loris Andersson.

Fotnot: Förtur, Föreningen turism i Sverige, är en intresseorganisation för svensk turism. Den medverkar för att den svenska turistnäringen ska utvecklas och representerar bland annat lokala och regionala turistorganisationer.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.